𝐃𝐚𝐧𝐚𝐬 𝐩𝐨č𝐢𝐧𝐣𝐞 𝟐𝟕. 𝐋𝐮𝐭𝐤𝐚𝐫𝐬𝐤𝐨 𝐩𝐫𝐨𝐥𝐣𝐞ć𝐞

27. Lutkarsko proljeća u gradovima i općinama Vukovarsko-srijemske županije bit će održano od 25. do 30. travnja

Nakon dvije godine online izdanja zbog epidemije COVID-19, Lutkarsko proljeće vraća se uživo na scenu i pred svoju publiku. Program 27. Lutkarskog proljeća u gradovima i općinama Vukovarsko-srijemske županije bit će održan od 25. do 30. travnja.

Kako ističu u Umjetničkoj organizaciji „Asser Savus” Vinkovci sve je spremno za ponovni susret uživo s malim gledateljima na njihovoj omiljenoj manifestaciji. Ovogodišnje, 27. Lutkarsko proljeće u Vukovarsko-srijemsku županiju županije dovodi 19 kazališta iz Hrvatske i susjednih Mađarske i BiH, koja će odigrati ukupno 95 izvedbi predstava.

„Predstave gostuju u 5 gradova i u 21 općinskom središtu i još 8 mjesta u našoj županiji te u dva mjesta u bosanskoj Posavini, Orašju i Odžaku. Svečanost otvorenja bit će u Vinkovcima u Gradskom kazalištu u ponedjeljak, 25. travnja, u 11,30, a manifestaciju će otvoriti Zagrebačko kazalište lutaka s predstavom „Medo Đuro u vrtiću”. Na ovu predstavu i sve predstave u dopodnevnim terminima u Vinkovcima od ponedjeljka do petka organizirano dolaze vrtići i škole. Na večernje predstave u ponedjeljak, utorak i srijedu te na predstavu u 11 sati u subotu, koje Grad Vinkovci poklanja malim sugrađanima, mogu doći svi koji to žele”, ističe Slaven Nuhanović iz “Asser Savusa”.

Lutkarsko proljeće utemeljili su Vukovarsko-srijemska županija, Ministarstvo kulture RH, Hrvatski centar UNIMA, Umjetnička organizacija „Asser Savus” te gradovi i općine s područja VSŽ.

Osim što u njemu uživaju mališani, prilika je to i za dodjelu nagrada i priznanja „Zvonko Festini“ za životno djelo u području lutkarske umjetnosti.

Ove godine laureati su osječka glumica i lutkarica Areta Ćurković kojoj je pripala nagrada „Zvonko Festini” za životno djelo za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva i Čakovčanin Romano Bogdan kojemu je dodijeljena nagrada „Zvonko Festini” za životno djelo za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva. Svečanost uručenja nagrada bit će održana u ponedjeljak, 25. travnja u Gradskom muzeju Vukovar.

Također, u okviru Lutkarskog proljeća, u suradnji s Hrvatskim društvom književnika za djecu i mlade – Klub prvih pisaca, provodi se natječaj „Tena i Tenica” za dramski tekst za djecu i mlade, a laureati zadnjeg natječaja su u kategoriji odraslih autora Tanja Radović iz Zagreba za tekst „Brundeša”, a u kategoriji osnovnoškolaca Zora Šarčević iz Popovače za tekst „Kuhinjski rat”. Nagrade „Tena” i „Tenica” bit će uručene u četvrtak, 28. travnja, u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci, a tom prilikom bit će i promocija strip albuma „Bez brkova” Davora Schunka, inače autora svih vizuala Lutkarskog proljeća.

Više na stranici: https://lutkarskoproljece.com/

Raspored igranja predstava:

PROGRAMSKA KNJIŽICA 27. Lutkarskog proljeća

mydx