SLUK – Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske

Mjesto održavanja: redovito Osijek, izvanredno drugi grad u Hrvatskoj
Vrijeme održavanja: svake druge godine u svibnju ili lipnju
Organizator: Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku i Hrvatski centar UNIMA
Adresa: Trg bana Josipa Jelačića 19, 31000 Osijek
Telefon: +385 31 50 14 85; +385 31 50 14 86; +385 31 50 14 87
Telefaks: +385 31 50 14 88
E–mail: marketing@djecje-kazaliste.hr, unima@unima.hr
Osobe za kontakt: Tatjana Grganović, Vanja Đaković
Web stranica: www.djecje-kazaliste.hr

Prvi susret lutkara održan je u listopadu 1969. u Opatiji, sa željom i idejom da hrvatska profesionalna kazališta pokažu svoja najbolja ostvarenja, razmijene iskustva u organiziranim razgovorima, ali da se i dobro zabave u neformalnim druženjima.

Nakon okupljanja u raznim većim hrvatskim gradovima, pa i povremenih prekida, lutkari su se 1977. trajnije skrasili u Osijeku i Susret je dobio današnje ime i formu bijenalnih susreta. Oboje je zadržao do danas.

Istovremeno je SLUK postao natjecateljski festival, što znači da je dobio i smisao biranja najboljeg u dvogodišnjoj lutkarskoj produkciji. Početkom devedesetih oživljava ideja da se festival svaki put održi u jednom od lutkarskih centara, pa festival ponovno počinje putovati.

I broj sudionika počinje se širiti: pored “starih” lutkarskih kazališta niknula su u međuvremenu i nova, a uz domaće predstave pozivaju se i gosti iz inozemstva.

Uz SLUK redovito se održavaju sastanci Hrvatskoga centra UNIMA, a organiziraju se i rasprave o lutkarstvu, retrospektivne izložbe i slično.

mydx