Međunarodni festival kazališta lutaka – PIF

Mjesto održavanja: Zagreb
Vrijeme održavanja: rujan
Organizator: Kulturni centar Travno (KUC Travno)
Adresa: B. Magovca 17, 10010 Zagreb
Telefon: +385 1 660 16 26, +385 1 669 25 74
Telefaks: +385 1 660 16 19
Web stranica: www.pif.hr, www.kuctravno.hr
Email adresa: pif@kuctravno.hr
Osoba za kontakt: Ljubica Suturović

PIF je najstariji i najveći međunarodni festival kazališta lutaka u Hrvatskoj. U imenu je zadržao esperantski naziv Pupteatra Internacia Festivalo u spomen na osnivače – Studentski esperantski klub (SEK).

Još 1968. godine počeo se putem kulture širiti jedinstveni jezik esperanto, pa se, uz kazališne i filmske festivale, rodio i lutkarski festival. U sedam festivalskih dana svake godine PIF-om i Zagrebom prošeta dvadesetak profesionalnih i amaterskih lutkarskih kazališta i družina, izvodeći predstave za djecu i odrasle.

Nagrade dodjeljuju dva žirija – međunarodni stručni žiri i dječji žiri. Sudionici PIF-a mogu biti nagrađeni glavnom nagradom festivala „Milan Čečuk“ za najbolju predstavu u cjelini, nagradom „Tibor Sekelj“ za predstavu s najhumanijom porukom, nagradama za pojedinačno ostvarenje i nagradom dječjeg žirija.

Festival ne čine samo predstave. Izložbama, okruglim stolovima i raspravama, seminarima, lutkarskim radionicama, izdavačkom djelatnošću, uličnim programima i različitim drugim događanjima predstavlja se i promovira hrvatsko i svjetsko lutkarstvo.

mydx