𝐋𝐔𝐓𝐊𝐄 𝐎𝐒𝐕𝐀𝐉𝐀𝐉𝐔 𝐇𝐑𝐕𝐀𝐓𝐒𝐊𝐔 𝟏𝟗𝟐𝟎. i 𝟗𝟎 𝐆𝐎𝐃𝐈𝐍𝐀 𝐔𝐍𝐈𝐌𝐀-𝐞 na 22. ASSITEJ-u u Čakovcu

Jasminka Mesarić, predsjednica Hrvatskog centra UNIMA,  otvorila je dvije izložbe, “𝐋𝐔𝐓𝐊𝐄 𝐎𝐒𝐕𝐀𝐉𝐀𝐉𝐔 𝐇𝐑𝐕𝐀𝐓𝐒𝐊𝐔 𝟏𝟗𝟐𝟎.” autorice 𝐀𝐧𝐭𝐨𝐧𝐢𝐣𝐞 𝐁𝐨𝐠𝐧𝐞𝐫-Š𝐚𝐛𝐚𝐧 i “𝟗𝟎 𝐆𝐎𝐃𝐈𝐍𝐀 𝐔𝐍𝐈𝐌𝐀-𝐞” autora 𝐋𝐢𝐯𝐢𝐣𝐞 𝐊𝐫𝐨𝐟𝐥𝐢𝐧 𝐢 𝐈𝐯𝐚𝐧𝐚 Š𝐩𝐨𝐥𝐣𝐚𝐫𝐞𝐜𝐚.

Izložbe su bile izložene u Centru za kulturu Čakovec za trajanja 22. Susreta profesionalnih kazališta za djecu i mlade, od 14. do 18. listopada 2019.

𝐋𝐔𝐓𝐊𝐄 𝐎𝐒𝐕𝐀𝐉𝐀𝐉𝐔 𝐇𝐑𝐕𝐀𝐓𝐒𝐊𝐔 𝟏𝟗𝟐𝟎.

Kazalište marioneta, osnovano 1916., vodi književnik Velimir Deželić. Za novostvoreni Teatar marioneta Ljubo Babić izrađuje likovne nacrte i skice lutaka za najpoznatiju međuratnu predstavu, igrokaz Dragu-tina Domjanića Petrica Kerempuh i spametni osel, 9. travnja 1920. Među članovima Teatra marioneta je i Mladen Širola prvi hrvatski član UNIMA-e, od 1933. Djeluje i zasebna kazališna scena Umjetnički klub Teatra marioneta, a estetski dometi predstava oduševili su Stanislavskog za boravka Hudožestvenog teatra u Zagrebu 1923. Teatar marioneta ponovno djeluje od 1935., a umjetnički ga usmjerava Mladen Širola. Zahvaljujući Vladi Habuneku i Radovanu Ivšiću, začetnicima Družine mladih (1940. – 1948.), u hrvatski lutkarski prostor stupaju javanke i ginjoli. U Splitu djeluje Sokolsko lutkarsko kazalište od 1933., na čelu kojeg je poznati arhitekt i scenograf Vlaho Linardović. Između predstava ostvarenih u tehnici marioneta izdvaja se Kalasira, kći egipatskog kralja ili lotosov cvijet, ili Marinko u Egiptu, iz 1935. Rađena prema literarnom predlošku Franza Poccija na scenu dovodi Malog Marinka približnog scenskom sta-tusu njegove europske subraće, Punchu, Karagözu i Hanswurstu, ali i hrvatskom rođaku Petrici Ker-empuhu. Na Sušaku/ Rijeci kratkotrajno postoji Sokolsko marionetsko kazalište (1933. – 1935.). Vodi ga Zvonimir Turina, profesor hrvatskog jezika, a većinu tekstova napisao je istaknuti dramski pisac Viktor Car Emin. Glavni protagonist Car Eminovih igrokaza je dječak Jurić koji je tipološki srodan zagrebačkom Petrici Kerempuhu i splitskom Malom Marinku. U Osijeku istodobno djeluju četiri lutkarska kazališta: Katoličko gospojinsko društvo, Udruženje židovskih žena, Sokolsko lutkarsko kazalište i češko Lut-karsko kazalište. Prva predstava Sokolskog lutkarskog kazališta održana je 31. prosinca 1935., a redatelj igrokaza Car i detektiv bio je Stanislav Hočevar. Češko lutkarsko kazalište i Sokolsko lutkarsko kazalište ispomažu se posudbom tekstova, a predstave su na obje pozornice realizirane u tehnici marioneta. Glavni junak čeških predstava Kašpárek, svojim poetičkim određenjem približan Petrici Kerempuhu, Malom Marinku i Juriću, u Sokolskom kazalištu lutaka naziva se Gašparček. Produkcija lutkarskih pred-stava zamire 1938., ali umjetničkom raznovrsnošću prethodnica je današnjeg Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića. Izložba se temelji na gradivu Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU u Zagrebu i Muzeja Slavonije u Osijeku.
𝐀𝐮𝐭𝐨𝐫𝐢𝐜𝐚: 𝐀𝐧𝐭𝐨𝐧𝐢𝐣𝐚 𝐁𝐨𝐠𝐧𝐞𝐫-Š𝐚𝐛𝐚𝐧


𝟗𝟎. 𝐆𝐎𝐃𝐈𝐍𝐀 𝐔𝐍𝐈𝐌𝐀-𝐞

Međunarodna lutkarska udruga UNIMA (Union Internationale de la Marionnette) osnovana je 20. svibnja 1929. u Pragu, prigodom Petoga susreta čeških lutkara, na koji su bili pozvani i gosti iz Bugarske, Francuske, Jugoslavije, Njemačke, Austrije, Rumunjske i Sovjetskog Saveza. Tako je postala prva međunarodna organizacija u kazališnom svijetu uopće. U kratko je vrijeme iz malenoga kruga prijatelja prerasla u respektabilnu svjetsku organizaciju sa članovima na svim kontinentima. Izložba želi pokazati najvažnije trenutke u povijesti UNIMA-e povezane s hrvatskim lutkarstvom. Navode se svi kongresi (bez obzira na sudjelovanje predstavnika iz Hrvatske) te sva ostala događanja u kojima su sudjelovali predstavnici iz Hrvatske ili su bili organizirani u Hrvatskoj. Hrvatska se rano uključila u UNIMA-u: već 1933. na 4. kongresu UNIMA-e zabilježeno je sudjelovanje Mladena Širole. Važan je datum 20. ožujka 1992., kad je osnovan Hrvatski centar UNIMA i iste godine vrlo aktivno sudjelovao na 16. kongresu u Ljubljani. Od 18. kongresa 2000. u Magdeburgu Hrvatska ima svoga predstavnika u najvišem tijelu svjetske UNIMA-e, Izvršnom odboru (Egzekutivi). Zvjezdani trenutak je održavanje svjetskog kongresa prvi put u Hrvatskoj: 19. kongres održan je 2004. godina u Rijeci, popraćen međunarodnim lutkarskim festivalom u Opatiji. Hrvatski centar UNIMA vrlo je aktivan, uključuje se u zajedničke akcije sa svjetskom UNIMA-om, a njegovi članovi sudjeluju u radu Egzekutive, međunarod-noga Vijeća i u više radnih komisija. Festivali u Hrvatskoj (MDF Šibenik, PIF Zagreb, SLUK Zadar) ugošćuju razna međunarodna tijela UNIMA-e.
𝐀𝐮𝐭𝐨𝐫𝐢: 𝐋𝐢𝐯𝐢𝐣𝐚 𝐊𝐫𝐨𝐟𝐥𝐢𝐧 𝐢 𝐈𝐯𝐚𝐧 Š𝐩𝐨𝐥𝐣𝐚𝐫𝐞𝐜


mydx