Akademija

uaos
un_uu_uaos_220_220Umjetnička akademija u Osijeku
Kralja Petra Svačića bb
31 000 Osijek, Hrvatska
Telefon: +385 31 25 33 33
Telefaks: +385 31 25 33 53
E-mail: uaos@uaos.hr
Web: www.uaos.hr

Umjetnička akademija u Osijeku jedina je visokoškolska ustanova u Hrvatskoj koja obrazuje lutkare. Studira se zajedno gluma i lutkarstvo te student dobiva diplomu diplomiranog glumca i diplomiranog glumca-lutkara.

Akademija je jedna od novijih sastavnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Samostalno je počela s radom u akademskoj 2004./2005. godini. U okviru Akademije djeluju tri Odsjeka: Odsjek za glazbenu umjetnost, Odsjek za likovnu umjetnost i Odsjek za kazališnu umjetnost. Od akademske 2005/2006. godine studijski programi provode se u skladu s odredbama Bolonjskog procesa. Od 2010./2011. uz Preddiplomski studij glume i lutkarstva (u trajanju od 6 semestara) organiziran je i Diplomski studij glume i lutkarstva (u trajanju od 4 semestra).

Dekanica Akademije je izv. prof. dr. sc. Helena Sablić-Tomić, voditeljica Odsjeka za kazališnu umjetnost je doc. Tatjana Bertok-Zupković, a voditeljica programa za lutkarstvo mr. sc. Livija Kroflin.

Na Odsjeku za kazališnu umjetnost lutkarstvo su predavali i predaju brojni renomirani nastavnici, ne samo iz Hrvatske nego i iz inozemstva: Edi Majaron, Brane Vižintin, Zvonko Festini, Radoslav Lazić, Vesna Balabanić, Dubravka Zrnčić-Kulenović, Antonija Bogner-Šaban, Nikolaj Naumov, Gaspare Nasuto, Wiesław Hejno, Nikolina Georgieva, Velimir Velev, Aleksandar Staviskij, Tamara Staviskaja, Ljudmila Fedorova, Petar Pašov, Ženi Pašova, Karel Makonj i drugi.

Studenti glume i lutkarstva sudjelovali su s lutkarskim programima u središnjoj proslavi Svjetskog dana lutkarstva u Osijeku i Vukovaru te na sljedećim festivalima u zemlji i inozemstvu: PIF-u u Zagrebu, Reviji lutkarskih kazališta u Rijeci, BOK-u u Bjelovaru, Međunarodnom festivalu kazališta za djecu u Subotici, festivalu kazališta i lutkarskih škola zemalja V4 u Nitri (Slovačka), Susretu pozorišta/kazališta lutaka BiH u Bugojnu (Bosna i Hercegovina), prvom Svjetskom festivalu lutkarskih škola u Sankt Peterburgu (Ruska Federacija) i drugima.

UAOS organizira međunarodni Dionizijev festival, na kojem sudjeluju studenti i profesori dramskih i lutkarskih akademija iz Hrvatske i drugih država. U okviru festivala održavaju se profesionalne i studentske predstave, a na Umjetničkoj akademiji u Osijeku održavaju se seminari i radionice koje vode ugledni kazališni pedagozi. Od 2010. u Osijeku se održava i Revija studentskih lutkarskih predstava, na kojoj se prikazuju najbolji završni ispiti iz lutkarstva.

mydx