Nova premijera Zagrebačkog kazališta lutaka 𝐄𝐙𝐎𝐏𝐎𝐕 𝐊𝐎𝐋𝐀Ž


u petak 10. ožujka 2023. u 19 sati
(pretpremijera _ 9. ožujka 2023. u 18 sati)

Zagrebačko kazalište lutaka ima novu premijeru: Ezopov kolaž Ane Tonković Dolenčić u režiji Petre Mrduljaš, redateljice nagrađivane ZKL-ove trilogije o Medi Đuri.

Ezopove basne već više od dva i pol tisućljeća ne gube na aktualnosti, jer britko i precizno govore u vječnim ljudskim vrlinama i manama zagrnutim, dakako, u životinjsko ruho. U ovoj adaptaciji basne se nižu u formi kabarea u kojemu su Cvrčak i Mrav meštri ceremonije i njihova priča čini okvir ostalih basni.

Kabaretska forma omogućila je korištenje raznih animacijskih tehnika koje se mijenjaju iz točke u točku, a svaka lutkarska tehnika na poseban način zrcali pouku basne i karakter lika.

Autor lutaka i scenografije cijenjeni je likovni umjetnik i filmski redatelj Milan Trenc prema čijem je djelu nastao svjetski poznat filmski serijal Noć u muzeju, a njegov osebujan koncept u ovom je kabareu otvorio mogućnost za kreativnu suigru lutkara, lutaka i scenografije.

„Upravo je zbog iskustvene pouke unutar jednostavnih zapleta basna jedan od prvih književnih oblika s kojima se susrećemo kao djeca. I one nas zauvijek prate jer basne tijekom naših života, gomilanjem iskustava, samo dobivaju na preciznosti i aktualnosti. Basna nije nešto što se može prerasti“, kaže autorica teksta Ana Tonković Dolenčić te dodaje: „Kabare je kazališni format koji nam dopušta prikazati više basni u jednoj predstavi i uspostaviti balans na puno većem uzorku situacija. To je najbliže maketi života koji nikad nije bio jednostavan ni predvidljiv, čak ni starim Grcima, a još manje nama. Viškom sadržaja ne opterećuje se koncentracija najmlađe publike, dapače, iz točke u točku ona raste, izoštrava se i pojedinačne pouke može povezati u univerzalnu životnu mudrost. Namijenjenu djeci, a preporučenu i odraslima.“

U predstavi glume Borna Galinović, Adam Skendžić, Marta Bolfan-Ugljen, Dinka Vuković, Ana Herceg i Ivan Bošnjak.

Glazbu prepoznatljivo kabaretskog duha skladao je Nenad Brkić, a koreografiju potpisuje Ana Herceg. Dizajner svjetla je Marino Frankola, a pomoćnica kreatora lutaka i kostima je Ana Sekulić.

***Autorica fotografija je Ines Novković

mydx