Povijest

Na 18. svjetskom kongresu UNIMA-e u Magdeburgu 2000. godine odlučeno je da se počne obilježavati dan lutkarstva, a međunarodno vijeće UNIMA-e na svom sastanku u Atlanti 2002. godine odlučilo je da se svjetskim danom lutkarstva proglasi 21. ožujka.

“Sada još govorimo da svjetski dan lutkarstva pada na prvi dan proljeća, a nadamo se da će doći dan kad će se u školi učiti da proljeće počinje na svjetski dan lutkarstva” (Zvonko Festini, predsjednik Hrvatskoga centra UNIMA).

Svjetski dan lutkarstva prvi je put u povijesti obilježen 2003. godine, a središnja svjetska proslava održana je u New Delhiju.

Upravni odbor Hrvatskoga centra UNIMA odlučio je da se svake godine u jednom od hrvatskih gradova održi centralna proslava. Dosadašnji „centri lutkarstva“ bili su:

2004. – Zadar
2005. – Vinkovci
2006. – Šibenik
2007. – Osijek
2008. – Rijeka
2009. – Vukovar
2010. – Virovitica

Na Svjetski dan lutkarstva sva lutkarska kazališta održe predstavu, po mogućnosti besplatnu, i to prvenstveno imajući u vidu djecu koja inače nisu redoviti posjetitelji kazališta.

Prije početka svake predstave čita se međunarodna poruka. Međunarodna poruka čita se svake godine od početka obilježavanja Svjetskoga dana lutkarstva (dakle od 2003. godine).

Od 2004. godine u Hrvatskoj se uz međunarodnu čita i hrvatska poruka.

mydx