ššØ蹝¢š§š£šž šŸšŸ‘. š¦šžÄ‘š®š§ššš«šØšš§šš š«šžšÆš¢š£šš š„š®š­š¤ššš«š¬š­šÆšš š‹š”š“šŠšŽšŠš€š™

Od 20. do 23. ožujka 2023., u Osijeku će se održati 13. međunarodna revija lutkarstva Lutkokaz koja će ove godine staviti naglasak na predstavljanju domaćeg (nezavisnog) lutkarstva europskim gostima.

Na ovogodiÅ”njem Lutkokazu održat će se veliko finale projekta Kreativne Europe ā€žKritička platforma suvremenog lutkarstva EUā€œ, u sklopu kojeg će se u Osijeku okupiti sadaÅ”njost i budućnost litvanskog, Å”kotskog, slovenskog i hrvatskog lutkarstva i lutkarske kritike. Samim time, Osijek će u danima koji slijede biti u izlogu europskog lutkarstva kao jedno od njegovih centralnih mjesta.

U ovom izvedbenom izlogu europski i osječki gosti moći će uživati, sasvim besplatno, u bogatom prepletu najboljih aktualnih predstava, lutaka i lutkofilmova domaćina, Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, potom u tri izuzetno zanimljiva gostovanja nezavisnih umjetničkih organizacija iz Hrvatske, hrvatskoj premijeri performansa gosta iz Slovenije Benjamina Zajca i predstavi Dramskog studija Dada iz Čakovca, koji će se usput upoznati s akademijom kao odličnim mjestom za studiranje.

Važan dio ovogodiÅ”njeg programa čine predavanja i okrugli stolovi. Ističemo okrugli stol o suvremenom lutkarstvu i kritici u sklopu kojeg će osječkoj publici biti predstavljena knjiga ā€žSuvremeno lutkarstvo i kritikaā€œ i novi broj slovenskog časopisa ā€žLutkaā€œ posvećen suvremenom lutkarstvu te predavanje o vizualnom kazaliÅ”tu litvanskog redatelja i profesora na vilniuÅ”koj akademiji Žilvinasa Vingelisa. Osječanima i gostima predstavit će se i partner ovogodiÅ”njeg Lutkokaza ā€“ regionalna platforma Od malih nog(u) te Umjetnička organizacija LOFT (Lutkarska organizacija koju fakat trebamo), čime nastavljamo proÅ”le godine započet program predstavljanja i upoznavanja s važnim lutkarskim kazaliÅ”tima i družinama u Hrvatskoj.

LOFT će se predstaviti dvjema predstavama ā€“ nagrađivanim Lovcima na snove i novom predstavom LiLa, obje u režiji Morane Dolenc, čime će upotpuniti miniprogram platforme Od malih nog(u). Zahvaljujući ovoj regionalnoj platformi, ove ćemo godine, uz tradicionalni Svjetski dan lutkarstva, 21. ožujka, po prvi put proslaviti Svjetski dan kazaliÅ”ta za djecu i mlade, 20. ožujka. Galeriju nezavisnog lutkarskog izraza na ovogodiÅ”njem Lutkokazu zaokružit će izuzetno zanimljivo poetsko putovanje prostorima i metaprostorima emocija, predstava Astronauti Umjetničke organizacije Gllugl.

Jedan od najvažnijih dijelova Lutkokaza standardno čine radionice namijenjene studentima. Stalnom i izuzetno dragom gostu iz Slovenije Zoranu Petroviču ove će se godine pridružiti Katarina Arbanas iz Gllugla i Alessandro La Rocca iz Švicarske.

Novina ovogodiÅ”njeg Lutkokaza su radionice koje će održati studenti Odsjeka za kreativne tehnologije učenicima osječkih osnovnih i srednjih Å”kola kao i prva Lutkokazova povorka studentskih lutaka i lutkara koja će najaviti nimalo nesretan, dapače sretan, veseo i kvalitetan 13. Lutkokaz.

Program na linku: http://www.uaos.unios.hr/32795-2/

mydx