100 svjetskih lutkara u Mostaru na Trećem međunarodnom festivalu lutkarske umjetnost

FLUM Festival 25.-29.9.2023. Mostar

Za trajanja FLUM Festivala u prisustvu Veronike Jelínková, programskog menadžmenta u People in Need, i Dimitrija Jageneaua, generalnog tajnika UNIMA-e, svečano otvoren Muzej lutaka Lutkarskog pozorišta u Mostaru.

Svečanom otvorenju prisustvovale su i članice UNIMA International iz Belgije, Norveške, Koreje, Irske, SAD-a, Bugarske, Ukrajine, Slovenije i Hrvatske.

Također svečanom otvaranju FLUM-a osim otvorenja Muzeja lutaka prethodilo je i otvaranje nove radionice Pozorišta lutaka.

U utorak 26.9.2023, osnovana je UNIMA Bosna Hercegovina.

Na Flum Festivalu, u Mostaru, održana je tribina na temu “Uvod u dizajn i tehnologiju lutkarstva” koja je okupila lutkarske dizajnere i tehnologe iz cijelog svijeta, s različitim razinama iskustva.

Prezentaciju svog rada imali su i članovi Hrvatski centar UNIMA – Ana Sekulić, Anamarija Šerbetar i Jakov Gavran. Naši članovi su osim prezentacije, imali priliku upoznati tehnologe i dizajnere lutaka iz cijeloga svijeta. Čestitamo!

Prezentacije panela uskoro će biti moguće pogledati na web stranici Pozorišta lutaka Mostar.

U Mostaru je svečano zatvoren Treći festival lutkarske umjetnosti u Mostaru – FLUM 2023.

Nakon pet dana u kojima je u takmičarskom programu izvedeno 8 predstava iz 7 zemalja, danas su dodijeljene i nagrade za najbolje.

GRAND PRIX „Zlatni svitac“, za najbolju predstavu Festivala dobila je predstava „Ne čekaj me…“ Compagnie La neige sur le cils, iz Nanta, Francuska.

Ova predstava koja je osvojila srca najmlađe mostarske publike i ljubitelja lutkarstva, jednoglasnom odlukom Stručnog žirija pobjednica je Festivala.

Osim ove nagrade, podijeljene su i nagrade za najbolju originalnu muziku, najbolju scenografiju, najbolje lutke, 3 ravnopravne glumačke nagrade, nagrada za najbolju režiju, nagrada direktora Festivala i nagrada Dječijeg žirija.

Obrazloženje Stručnog žirija

Stručni žiri trećeg Festivala lutkarske umjetnosti u Mostaru, u sastavu: Edi Majaron, Adam Skendžić, Diana Ondelj Maksumić, odgledao je osam predstava u takmičarskom programu iz sedam zemalja.

Predstave iskazuju raznolikost lutkarskog izraza od klasičnih formi do savremenih pristupa cjelovite animacije scenografije, lutaka, svjetla i glumca. Većina ovogodišnjih predstava iskazuje maštu stvaralaca potaknutu poetikom i nadrealizmom.

Stručni žiri dodjeljuje jednoglasno sljedeće nagrade:

1. Nagrada za najbolju originalnu muziku dodjeljuje se Nikoli Milakoviću u predstavi „Bio jednom jedan lav“ Dječijeg pozorišta Republike Srpske, Banja Luka, BiH. Nikola stvara muziku na pozornici u toku predstave, podupire stihove Duška Radovića i time daje podlogu za animaciju svih glumaca-lutkara.

2. Nagrada za najbolju scenografiju dodjeljuje se Lucile Reguerre za predstavu “Ne čekaj me“ Compagnie La neige sur le cils, Nantes, Francuska. Autorica scenografije Lucile stvorila je scenske elementa koji određuju prostor i u pokretu animacijom podupiru dinamiku predstave.

3. Nagrada za najbolje lutke dodjeljuje se Veri Rozanovoj za predstavu “Ne čekaj me“ Compagnie La neige sur le cils, Nantes, Francuska. Njezine lutke uključuju tradicionalne ginjole i oživljene predmete koji postaju ravnopravni partneri u igri.

4. Nagrada za najboljeg glumca – dodjeljuje se Đorđu Jankoviću za ulogu Lava u predstavi “Bio jednom jedan lav“ Dječijeg pozorišta Republike Srpske, Banja Luka, BiH. Vješta animacija tehnološki zahtjevno kreirane lutke bila je izazov za samostalni mizanscen u prostoru savladavajući sve elemente na pozornici u maštovitoj režiji mladog redatelja Nikole Bundala.

Nagrada za najboljeg glumca – dodjeljuje se Pablu Arielu za cjeloviti glumačko-lutkarski nastup u predstavi “11:11PM“, The Galilee Multicultural Theater Tefen, Izrael. Svojom preciznom animacijom minucioznih lutaka zaokuplja pažnju gledalaca.

Nagrada za najbolju glumicu – dodjeljuje se Veri Rozanovoj za cjeloviti scenski nastup u predstavi “Ne čekaj me“ Compagnie La neige sur le cils, Nantes, Francuska.

5. Nagrada za najbolju režiju i Grand Prix “Zlatni svitac“ dodjeljuje se Veri Rozanovoj za predstavu “Ne čekaj me“ Compagnie La neige sur le cils, Nantes, Francuska. Vera Rozanova je kompletan autor predstave od zamisli do izvedbe na sceni. Njezina vjera u snagu metafore uvlači gladaoca u svijet poezije u kojem gledalac spoznaje da svatko nosi dom u svojoj duši, a to je dragocjena poruka razumljiva i mladom gledaocu.

6. Nagrada direktora Festivala dodjeljena je predstavi „Mermaid“ Vessel Teatra iz Velikog Tarnova, Bugarska.

7. Dječiji žiri Trećeg festivala lutkarske umjetnosti u Mostaru – FLUM 2023, u sastavu: Muhammed Džafić, Harun Kadribegović, Zarah Elezović, Hana Radoš i Adna Derviškadić, nakon odgledanih predstava, donio je jednoglasnu odluku da za najbolju predstavu Trećeg FLUM-a izabere predstavu „Raspjevani šešir“ Puck Puppet Teatra, Kluž, Rumunija.

FOTO: Edi Krišto

mydx