2. lutkarski festival Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

2. LUF UF održan je na Odsjeku u Čakovcu 28. i 29.09. 2023.

Bogat festivalski program sastojao se od umjetničkog djela kojeg su činile selektirane lutkarske predstave u izvedbi odgojitelja iz Zadra, Ogulina i Zagreba te lutkarskih radionica za djecu.

U okviru navedenog umjetničkog programa sudjelovalo je oko tristotinjak djece iz čakovečkih vrtića DV Cvrčak i DV Cipelica te njihovih područnih odjeljenja.

Ujedno je u okviru umjetničkog djela otvorena izložba Čudesan svijet lutaka u reperezentativnom prostoru u samom centru Čakovca, Galeriji Scheier.

Stručno usavršavanje iz područja lutkarstva u okviru 2. LUF UF-a u vidu predavanja i umjetničkih radionica održano je za 90 sudionika koje su činili odgojitelji i učitelji.
Predavanja i radionice bile su usmjerene prema interdisciplinarnosti lutkarstva kao medija.
Predavanja održana prvog dana festivala: _Kamišibaj za svakoga_ Aksinije Kermauner, zatim _Dramsko izražavanje u psihoterapijskom kontekstu_ Damira MIholića te _Scensku lutku u dječjem svijetu _Branimira Mendeša uz paralelne radionice _Osnovne tehnike psihodrame_ Damira MIholića i _Pripovjednu kutijicu_Margarete Peršić.
Dan je završen predstavljanjem knjige Vlaste Pokrivke _Lutke su nas odabrale.

Drugi dan festivala započeo je paralelnim radionicama _Kazalište predmeta i materijala_ Marijane Županić Benić i _Igram se i učim- lutke od papira_ Viktorije Nevistić. Zatim su uslijedila predavanja _Lutka pratitelj djeteta iz vrtića u školu_ Sonje Ivić i _Stvaralaštvo za djecu Arsena Dedića _Andrijane Kos Lajtman.
Stručno usavršavanje završeno je s paralelnim radionicama _Stih može biti glasan i tih_ Katarine Kolega i _Marionete i animacija marionete_ Dubravka Torjanca.

Festival je završio okruglim stolom pod nazivom _Kakva usavršavanja trebamo?_
Sudionici festival su iznijeli svoje dojmove o festivalu i samom programu te prijedloge za buduća usavršavanja u vidu predavanja i radionica na kojima bi voljeli prisustvovati.

Festival je realiziran uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje, Međimurske županije iHrvatskog centra UNIMA.

Video možete vidjeti na linku: 2 LUF UF 2023 ČAKOVEC – YouTube


mydx