27. SLUK Nagrade i objašnjenja

SLUK je završio sa svečanim proglašenjem i opetovanim penjanjem na pozornicu ravnateljice GKL-a Rijeka, Magdalene Lupi Alvir i redateljice Tamare Kučinović.

NAGRADE 27. SLUK-A

1. Nagrada za najbolje oblikovanje rasvjete Deniju Šesniću za predstavu Zamrznute pjesme Gradskog kazališta lutaka Rijeka

2. Nagrada za najbolju kreaciju lutaka Aleni Pavlović za predstavu Zamrznute pjesme Gradskog kazališta lutaka Rijeka

3. Nagrada za najbolju scenografiju Aleksandri Kovalskoj za predstavu Mali rakun Gradskog kazališta lutaka Split

4. Nagrada za najbolju kostimografiju Aleni Pavlović za kostimografiju lutaka predstave Zamrznute pjesme Gradskog kazališta lutaka Rijeka

5. Nagrada za najbolji tekst Tamari Kučinović i ansamblu (Nikši Eldanu, Goranu Guksiću i Sari Ipši) za predstavu Dindim Umjetničke organizacije Gllugl Varaždin

6. Nagrada za najbolju glazbu Marku Lucijanu Hrašćancu za predstavu Dindim Umjetničke organizacije Gllugl Varaždin

7. Nagrada za najbolju glumu-animaciju Nikši Eldanu za ulogu Joaoa u predstavi Dindim Umjetničke organizacije Gllugl Varaždin

8. Nagrada za najbolju glumu-animaciju Tilenu Kožamelju i pomoćnim animatorima Davidu Petroviću, Damiru Orliću, i Andrei Špindel za ulogu dječaka Kostje u predstavi Zamrznute pjesme Gradskog kazališta lutaka Rijeka

9. Nagrada za najbolju glumu-animaciju Petri Šarac i pomoćnoj animatorici Andrei Špindel za ulogu djevojčice Katje u predstavi Zamrznute pjesme Gradskog kazališta lutaka Rijeka

10. Nagrada za najbolju glumu-animaciju Petri Kovačić za ulogu rakuna Mrvice u predstavi Mali rakun Gradskog kazališta lutaka Split

11. Nagrada za najbolju režiju Tamari Kučinović za predstavu Zamrznute pjesme Gradskog kazališta lutaka Rijeka

12. Nagrada za najbolju predstavu u cjelini gradskom kazalištu lutaka Rijeka za predstavu Zamrznute pjesme

13. Nagrada za ukupnu likovnost predstave “Branko Stojaković” predstavi Mali rakun Gradskog kazališta lutaka Split

Predstave je u natjecateljskoj konkurenciji gledao Stručni ocjenjivački sud u sastavu Teodora Vigato, Nina Mitrović, Jasmina Pacek, Maja Lučić Vuković i Davor Bobić, te Dječji prosudbeni odbor u sastavu Ana Lučenčić, Veronika Šuster, Franka Smoje, Bartol Čačić i Eva Getoš.


OBJAŠNJENJA NAGRADA

DJEČJI PROSUDBENI ODBOR NAGRADU DODJELJUJE PREDSTAVI ZAMRZNUTE PJESME GRADSKOG KAZALIŠTA LUTAKA RIJEKA

NAGRADA ZA NAJBOLJE OBLIKOVANJE RASVJETE
Nagrada se dodjeljuje jednoglasno Deniju Šesniću za predstavu Zamrznute pjesme Gradskog kazališta lutaka Rijeka.
Svjetlo na decentan i nenametljiv način suvereno osvaja prostor scene. Hladni tonovi kreiraju atmosferu zime na kraju svijeta, dok oni topli prate liniju priče i odnosa među likovima. I najmanji, do detalja promišljen, svjetlosni trenutak nosi velik emotivni značaj.

NAGRADA ZA NAJBOLJU KREACIJU LUTAKA
Nagrada se dodjeljuje jednoglasno Aleni Pavlović za predstavu Zamrznute pjesme u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Rijeka.
Animabilne lutke odlikuje realističnost ljudskih oblika i gracioznost pokreta. Naoko minimalističkim elementima dočarani su karakteri i suodnosi likova u svoj njihovoj emociji.

NAGRADA ZA NAJBOLJU KOSTIMOGRAFIJU
Nagrada se dodjeljuje jednoglasno Aleni Pavlović za predstavu Zamrznute pjesme u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Rijeka.
Nagrada za kostimografiju lutaka nije često prepoznata pojava u lutkarskim produkcijama. Posvećenost realističnim detaljima ističe se u svim segmentima kostima od kolorita, tekstura, proporcija i antropometrijske točnosti do maštovite kreacije karaktera lika vizualnim obilježima.

NAGRADA ZA NAJBOLJU SCENOGRAFIJU
Nagrada se dodjeljuje većinom glasova Aleksandri Kovalskoj za predstavu Mali Rakun u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Split.
Unikatno bogata paleta boja stapa se s umjetničkim rukopisom bajkovito oblikovanih tradicionalnih elemenata. Funkcionalna razigranost scenografije paralelno oslikava emotivnost i toplinu čitave predstave.

NAGRADA ZA UKUPNU LIKOVNOST PREDSTAVE “BRANKO STOJAKOVIĆ”
Nagrada se dodjeljuje većinom glasova Aleksandri Kovalskoj za predstavu Mali Rakun u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Split.
Bajkovito koreografirana scenografija, dinamično svjetlo te usklađene projekcije i do detalja scenografski razrađeni kostimi kreiraju jedinstveni svijet koji oduševljava kako djecu, tako i odrasle.

NAGRADA ZA NAJBOLJU GLAZBU
Nagrada se dodjeljuje jednoglasno Marku Lucijanu Hrašćancu za predstavu Dindim, o nježnosti Umjetničke organizacije Gllugl Varaždin.
Glazba se odlikuje visokom tonskom produkcijom koju prate jednako visoki estetski standardi suvremenosti. U bogatoj konkurenciji istaknuo se minimalistički pristup koji osvaja svojom nenametljivošću.

NAGRADA ZA NAJBOLJU ŽENSKU GLUMU-ANIMACIJU
Nagrada se dodjeljuje većinom glasova Petri Šarac i pomoćnoj animatorici Andrei Špindel za ulogu djevojčice Katje u predstavi Zamrznute pjesme u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Rijeka.
Sramežljiva djevojčica skriva se od dječaka i pri tom otvara publici lepezu delikatnih osjećaja. Iza jedne jedine izgovorene replike krije se nježnost koja odiše mekoćom i gracioznošću pokreta.

NAGRADA ZA NAJBOLJU ŽENSKU GLUMU-ANIMACIJU
Nagrada se dodjeljuje većinom glasova Petri Kovačić za ulogu rakuna Mrvice u predstavi Mali rakun Gradskog kazališta lutaka Split.
Prirođena dječja naivnost rakuna Mrvice znatiželjno kroči šumom. U animaciji hrabra i glumački razigrana Petra Kovačić hrabro uspostavlja odnos sa životinjama na sceni čime osvaja srca onih najmanjih u publici.

NAGRADA ZA NAJBOLJU MUŠKU GLUMU-ANIMACIJU
Nagrada se dodjeljuje jednoglasno Nikši Eldanu za ulogu Joaoa u predstavi Dindim, o nježnosti Umjetničke organizacije Gllugl Varaždin.
Punokrvan karakter usamljenog čovjeka oplemenjen je sitnim staračkim osobitostima. Nikša Eldan gradi lik Joaoa s velikim poštovanjem i preciznošću ne približivši se ni u jednom trenutku karikaturi.

NAGRADA ZA NAJBOLJU MUŠKU GLUMU-ANIMACIJU
Nagrada se dodjeljuje jednoglasno Tilenu Kožamelju i pomoćnim animatorima Davidu Petroviću, Damiru Orliću, i Andrei Špindel za ulogu dječaka Kostje u predstavi Zamrznute pjesme Gradskog kazališta lutaka Rijeka.
Usklađenost riječi i pokreta dječaka, koji ne odustaje, timski je rad utemeljen na ujednačenoj suigri. Suptilnost kojom Tilen Kožamelj vodi svoje kolege kroz predstavu, kreira dojam zavodljive lakoće glume i animacije.

NAGRADA ZA NAJBOLJI TEKST
Nagrada se dodjeljuje većinom glasova Tamari Kučinović i ansamblu (Nikši Eldanu, Goranu Guksiću i Sari Ipši) za predstavu Dindim, o nježnosti Umjetničke organizacije Gllugl Varaždin.
Istinita priča o jednom neobičnom prijateljstvu u svoj centar stavlja univerzalne vrijednosti i ono iskonski ljudsko. Ovaj nas dramski tekst vraća emociji i kontaktu što je uvijek itekako bitno, a danas i prečesto zaboravljeno.

NAGRADA ZA NAJBOLJU REŽIJU
Nagrada se dodjeljuje većinom glasova Tamari Kučinović za predstavu Zamrznute pjesme u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Rijeka.
Režija objedinjuje autorske kreacije svih suradnika ne gubeći ni u jednom trenu nit vodilju duboko humane ideje priče. Predstavom dominiraju predan rad s glumcima te besprijekorna animacija koji pokazuju da je redateljica itekako svjesna da je svaka dobra predstava utemeljena na živoj energiji na sceni.

NAGRADA ZA PREDSTAVU U CJELINI
Nagrada se dodjeljuje većinom glasova predstavi Zamrznute pjesme Gradskog kazališta lutaka Rijeka.
Predstava odiše zajedništvom ansambla i autorskog tima koji nas vode kroz hladne predjele iz kojih izvire toplina ljudskog srca. Zamrznute pjesme ne bježe od teških tema i hrabro nas podsjećaju da se ljepota bivanja čovjekom skriva u najobičnijim životnim trenucima.

mydx