47. PIF – Međunarodni festival kazališta lutaka Zagreb, 15.-20. 9. 2014.

47. PIF, Međunarodni festival kazališta lutaka, održat će se od 15. do 20. rujna u Zagrebu. Tijekom pet službenih festivalskih dana PIF će okupiti goste iz osam zemalja i predstaviti 16 predstava u službenoj konkurenciji, dva ulična performansa, dvije studentske predstave i dvije lutkarske skupine djece i mladih iz Zagreba.

Prije službenog otvaranja PIF-a održat će se bogat program koji će najaviti festivalska događanja. 11. rujna u prostorima Kulturnog centra Travno bit će otvorena izložba „100 godina slovenske lutkarske umjetnosti“ koja je organizirana u suradnji sa slovenskim centrom UNIMA, Kazalištem lutaka Ljubljana i Mini Teatrom. Najuspješniji radovi likovnog natječaja “Lutka, maska… PIF” bit će izloženi na izložbi u EtnoArt galeriji od 12. rujna. U sklopu najave festivala Ljubica Suturović i Arsen Ćosić održat će dvije lutkarske radionice za odgajatelje i učitelje te osobe treće dobi. Kao i svake godine, u subotu 13. rujna zagrebačkom špicom zavladat će povorka lutaka pod vodstvom festivalske maskote, gigantske lutke Pifka.

Sam festival bit će otvoren predstavom “U trenu” britanskog lutkara Stephena Mottrama, koji je na 31. PIF-u osvojio nagradu za animaciju, a čije umijeće animiranja marioneta i ove godine s nestrpljenjem iščekujemo. Dio programa i ove je godine namijenjen isključivo odrasloj publici. Predstava “Saga“u izvedbi skupine Wakka Wakka iz New Yorka i Vizualnog kazališta Nordland iz Norveške povezuje tmurnu svakodnevnicu s motivima nordijskih saga, dok u izvođačkom smislu naglasak stavljaju na tjelesni izričaj i razne groteskne i apsurdne elemente. Predstava “Tristan, Izolda…” Kazališta u Klodzkom spaja najpoznatiju srednjovjekovnu romancu s japanskom lutkarskom poetikom i tako donosi dodatne estetske doživljaje.

Mlađi gledatelji moći će uživati u neodoljivom glinenom ježiću u predstavi Lutkarskog kazališta Maribor “Ježić Janček” te kolažu poezije i lutaka “Mali daždevnjak prelazi cestu” Lutkarskog kazališta Ljubljana. Iz Poljske stiže Kazalište Maska sa svojom vizijom Andersenove “Snježne kraljice“, dok će nam gosti iz bugarskog Državnog kazališta lutaka Trgovište uz pomoć 13 marioneta ispričati romantičnu bajku sa zabavnim elementima “Princeza i iznošene cipelice“. Poetičnost kazališta u sjenama prikazat će izraelsko Kazalište Far u predstavi “Mjesečeva princeza” nastaloj u spoju drevne tradicionalne tehnike sjena u kombinaciji s modernom tehnologijom.

Uz probrane predstave iz svijeta, festival i ove godine nudi pregled hrvatskog lutkarstva. U službenoj konkurenciji nastupit će čak sedam predstava hrvatskih lutkarskih kazališta i družina, a tu su već tradicionalno i studenti glume i lutkarstva s Umjetničke akademije u Osijeku koji će izvesti adaptaciju Gogoljeve “Kabanice” namijenjenu odrasloj publici i autorski projekt “Potraga za dijamantnom suzom” koji će biti izveden na otvorenom.

PIF se ne održava samo u kazališnim prostorima, već i na zagrebačkim ulicama i trgovima. Mlade nade zagrebačkog lutkarstva, polaznici lutkarskog studija Učilišta ZKM-a i učenici OŠ Frana Galovića svoje će kratke predstave izvesti pretposljednjeg i posljednjeg dana festivala. Tu je i interaktivna lutkarska instalacija “Ti si lutka” skupine Itinerania iz Barcelone te performans u pokretu “Zanissa” izraelskog kazališta Kipod. Naposljetku, PIF-ovu će publiku na otvorenom zabavljati jedna od najpopularnijih ručnih lutaka, britka i vesela Petruška i to u autentičnoj izvedbi Kazališta lutaka Moskva.

Više o festivalu na: www.pif.hr.

mydx