Gradsko kazalište lutaka Rijeka u Litvi

Gradsko kazalište lutaka Rijeka sudjeluje na 19. međunarodnom lutkarskom festivalu u Kaunasu u Litvi s višestruko nagrađivanom predstavom I. Brlić Mažuranić “Šuma Striborova” u režiji Laryja Zappije.

Održava se od 25. do 28. svibnja 2011, a riječki lutkari svoju predstavu izvode 26. svibnja u 18:00 u Gradskom kazalištu lutaka Kaunas. Tijekom tih nekoliko dana, publici će se predstaviti 18 predstava lutkarskih kazališta iz Litve, Latvije, Rusije, Poljske, Ukrajine, Francuske, Češke, Slovačke, Nizozemske, Izraela, Kine te GKL Rijeka kao jedini predstavnik Hrvatske. Repertoar festivala nudi lutkarske predstave i za djecu i za odrasle, dok će uz njih održati i tradicionalna parada lutaka i maski. Po svom obimu i umjetnosti jedinstveni je događaj u Litvi i prezentira moderne tehnike profesionalnih lutkarskih kazališta.

Festival se prvi puta održao još 1991. Ove je godine promijenio ime u Leteći festival umjesto bivšeg imena “Djeca i lutke se smiju zajedno”. Novi naziv prezentira nacionalni projekt “Obitelj i djeca u današnjoj Europi” koji je potpomognut od strane Europske komisije za kulturu.

Organizator je Gradsko kazalište lutaka Kaunas i Litavski centar UNIMA, pod patronatom ministra kulture Litve. Gostovanje i sudjelovanje GKL Rijeka na festivalu financijski je potpomoglo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

mydx