IN MEMORIAM Slavica Fila

Hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica Slavica Kaurić Fila preminula je u nedjelju u Zagrebu u dobi od 84 godine. Generacije je pamte po televizijskom programu za djecu ‘Mendo i Slavica’ (1958.). Bila je dugogodišnja članica Hrvatskog centra UNIMA.

Slavica Kaurić Fila je s glumcem Zagrebačkog kazališta lutaka (ZKL) Sinišom Miletićem oživljavala lutke do kraja života u predstavama za djecu s posebnim potrebama u dječjim domovima. Do prije nekoliko godina otjelovila je Klauna Slavek, koji je – jednako kao i Mendo – gostovao po Centrima za kulturu, bolnicama, školama i vrtićima i pripovijedao djeci priče na njima razumljiv način.
Ostvarila je i zapažene uloge u filmovima H-8, Vuk samotnjak, Čudesna šuma, Čarobnjakov šešir i Ne dao Bog većeg zla, a zaigrala je i u sapunici Zabranjena ljubav te TV seriji Bibin svijet. Svoj glas posudila je mnogim filmskim likovima iz animiranog filma.

Do odlaska u mirovinu bila je dugogodišnja članica ansambla zagrebačkog gradskog Kazališta Komedije, gdje je posljednju ulogu imala 1989. u mjuziklu Car Franjo Josip u Zagrebu.

Posljednji ispraćaj bit će u četvrtak 22. svibnja iz Velike dvorane Krematorija na Mirogoju.

(foto: Ivan Špoljarec)

mydx