IN MEMORIAM Željko Zorica

U Zagrebu je u 56. godini, nakon teške bolesti preminuo Željko Zorica – Šiš, multimedijalni umjetnik, sudionik kultnog Kugla Glumišta, scenograf, kreator lutaka, dramskih tekstova, grafički dizajner te pisac.

Željko Zorica rođen je 1957. godine u Zagrebu gdje je živio i radio. Na hrvatskoj kulturnoj sceni aktivan je od 1976. i djeluje na različitim umjetničkim poljima i koristi se različitim medijima – filmom, videom, arhivom, webom, glazbom, hranom, nastupima različitih grupa i pojedinaca, performansom, happeningom, dizajnom. Osnivač je kazališnih grupa Ulješura, Kačinsky Trupa i Uplašene žirafe.

Zorica je i autor stripova (serijal Mumije, Ed Killer Head, itd.) te osnivač grupe ZZOT (1982.) koja istražuje medij stripa i vizualnih umjetnosti. Napisao je knjige iz ciklusa Fantastični bestijarij Europe i brojne slikovnice.

Željko Zorica dobitnik je više nagrada u raznim umjetničkim disciplinama (dizajn, strip, scenografija, društvene akcije).

Posljednjih godina najviše je surađivao s udrugom Domino, posebno kroz njihov festival Perforacije, a posljednji performans izveo je 1. srpnja ove godine, kada je u središtu Zagreba organizirao alternativni doček ulaska Hrvatske u Europsku uniju. (Hina)

Komemoracija će se održati u ZeKaeM-u (Ulica Nikole Tesle 7), u utorak, 10. rujna u 12 sati, a ispraćaj na Krematoriju zagrebačkog groblja Mirogoj u 14,30 sati.

mydx