Izložba lutaka i scenografije Kazališta lutaka Zadar „Puppets on the Banks of the Sea“ u Izraelu

25. srpnja 2019. godine u Holonu, izraelskom gradu smještenom južno od Tel Aviva, otvoren je 24. po redu internacionalni festival – „The International Puppet Theatre and Film Festival i na njemu je Kazalište lutaka Zadar svečano otvorilo izložbu. 

Izložba je postavljena u Israel Puppet Center Holonu, jedinstvenom centru lutkarstva koji obuhvaća muzej, knjižnicu, arhivu, dokumentacijsko-konzervatorski institut, te školu lutkarstva i radionice.

Poziv na izložbu uslijedio je nakon posjete ravnatelja spomenutog centra, Ilana Savira, koji je u Zadru gostovao u travnju 2018. godine u sklopu prvog Showcase-a kazališta “1st Croatian TYA and Puppet Theatre Showcase” u organizaciji Kazališnog Epicentra.

Opseg izložbe čine izabrane lutke i scenografije iz ukupno osam predstava; Judita, Čudnovate zgode šegrta Hlapića, Mala sirena, Ljepotica i zvijer, Ribar Palunko i njegova žena, Postojani kositreni vojnik, Vjetar Kimbunga i Bijeli jelen. Na ovaj način Kazalište lutaka Zadar ne samo da predstavlja hrvatsko lutkarstvo i kulturu, već i potvrđuje svoju snagu i prepoznatljivost vizualnog identiteta. Otvorenju izložbe prisustvovala je ravnateljica Kazališta lutaka Zadar Iris Pavić-Tumpa, autor izložbe Darko Petković, te predstavnik Ministarstva kulture Republike Hrvatske Miran Hajoš, a izložba će biti otvorena do 25. srpnja 2020. godine.

mydx