Još malo i kreće… 2. LUF UF-a u Čakovcu

Drugo izdanje lutkarskog festivala LUF UF održat će se na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na Odsjeku u Čakovcu te u prostorima čakovečkih gradskih vrtića DV-a Cvrčak i DV-a Cipelica 28. i 29. rujna 2023.

Organizator je festivala Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu – Odsjek u Čakovcu, a festival je osmislila i pokrenula doc. dr. sc. Marijana Županić Benić. LUF UF je pod pokroviteljstvom Hrvatskog centra UNIMA.

Ideja je festivala promicanje lutkarstva među širom zajednicom, posebice među odgojno-obrazovnim djelatnicima koji rade s djecom u vrtićima i školama te studentima učiteljskih i srodnih fakulteta u Republici Hrvatskoj. Lutka ima mjesto u gotovo svakoj odgojno-obrazovnoj ustanovi na području Hrvatske, a upravo na interes za ovom vrstom umjetnosti među djecom utječu odgojitelji i učitelji, javnosti nevidljivi promicatelji lutkarstva. Predstave, koje kreiraju i izvode za djecu, ostaju vidljive unutar same ustanove te ne postoji mjesto gdje bi svoj umjetnički rad mogli predstaviti i drugima.

Cilj je festivala omogućiti odgojiteljima i učiteljima platformu unutar koje će se predstaviti svojim umjetničkim radom među stručnjacima i ostalim sudionicima festivala, a i izvesti predstave djeci u vrtićima. Festival je osmišljen umjetničkim programom i umjetničko-stručnim usavršavanjima.

Umjetnički program čini izvedbeni dio koji se sastoji od selektiranih amaterskih lutkarskih predstava, koje su osmislili odgojitelji i učitelji za djecu, a koje će se izvoditi u čakovečkim vrtićima pred dječjom publikom te lutkarskih radionica za djecu. Umjetnički program čini i selektirana izložba lutaka odgajatelja, učitelja i studenata koja će ove godine biti u galerijskom prostoru impresivne zgade Scheier u samom centru Čakovca.

Važan je dio interdisciplinarnosti festivala umjetničko-stručno usavršavanje sudionika festivala u području lutkarstva plenarnim predavanjima i radionicama.

Umjetničko-stručno usavršavanje sudionika festivala čine predavanja renomiranih predavača umjetničkog područja, posebice lutkarstva i izvedebenih umjetnosti te umjetničke radionice i okruglog stola (rasprava o temi Kakva umjetnička usavršavanja trebamo?).

Ovakav je program izveden na uspješnom 1. LUF UF-u, lutkarskom festivalu Učiteljskog fakulteta, koji je održan u rujnu 2022. okupivši 120 sudionika s područja Republike Hrvatske na trodnevnom usavršavanju i popratnim umjetničkim događanjima.
Program stručnog usavršavanja izveden je u prostorima Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u Savskoj 77. Izložba lutaka bila je u Galeriji Učiteljskog fakulteta kao i projekcije lutkarskih filmova. U trima je vrtićima (DV Grigor Vitez, DV Trešnjevka i DV Milan Sachs) izvedeno je šest lutkarskih predstava koje su izvodili odgojitelji za djecu, a predstave je odgledalo 200 djece.

Ove godine ističemo pozvane predavače: Aksiniju Kermauner s predavanjem Kamišibaj za svakoga, Damira Miholića i predavanje Dramsko izražavanje u psihoterapijskom kontekstu, Branimira Mendeša koji će govoriti o temi Scenska lutka u dječjem svijetu, Sonju Ivić čije izlaganje govori o Lutki kao pratitelju iz vrtića u školu te predavanje Andrijane Kos Lajtman Stvaralaštvo za djecu Arsena Dedića.

Uz predavanja bit će osmišljene i radionice: Pripovjedna kutijica Margarete Peršić, Osnovne tehnike psihodrame i dramske terapije Damira Miholića, Stih može biti glasan i tih Katarine Kolega, Marioneta i animacija marionete radionica koju vodi Dubravko Torjanac, radionica Igram se i učim – lutke od papira Viktorije Nevistić i radionica Kazalište predmeta i materijala Marijane Županić Benić.

Kako je bilo prošle godine, možete pogledati u kratkom videu https://www.youtube.com/watch?v=XJq3eo3werA.

mydx