“Manola” – premijera lutkatske predstave na Visu

Lutkarska organizacija koju fakat trebamo (LOFT) pod vodstvom Morane Dolenc publici se predstavlja novim kazališnim projektom Manola. Predstava Manola premijerno će se održati 17. srpnja 2013. u Bateriji, u Visu s početkom u 22.00 sata.

Predstava Manola prvenstveno se obraća odrasloj publici u želji da se osvijeste životna pitanja koja se iz generacije u generaciju iznova ponavljaju i na koja se gotovo ciklički traže ispravni odgovori. No čini se da jedno pitanje zauvijek ostaje neodgovoreno. Ne krojimo li ipak sami svoju sudbinu?

U tom kontekstu, lutkarska umjetnost cjelokupnoj priči otvara novu, čarobnu dimenziju propitivanja životnih tema na koje je teško pronaći prave odgovore, daruje slobodu poigravanja životnim sudbinama likova, a emocije i stanje duha svijesti u jednoj realnoj životnoj priči podiže na gotovo nadrealnu razinu.

Jedan od glavnih motiva predstave Manola najbolje opisuju riječi Lidije Dujić i Ludwiga Bauera: ”Gotovo je sigurno Morana Dolenc u priči Manola Anele Borčić zaustavila pogled na rečenici: Pred očima mi počnu bljeskati stare fotografije – ja u šetnji, ja na rođendanu, u crkvenom zboru, na maloj maturi.na vjenčanju. I to ja koja sam ona, prepolovljena i dvostruka. Iz te je rečenice Morana odmah mogla izvesti generacije žena – sobnih bića što se ovijaju oko stabla majčinstva u polumraku aseptičnih primaćih soba i grade propadljive ženske mostove prema drugima. Takva žena – uvijek (na)vođena – u tekstu umnožena izvan vlastite kontrole, priziva lutku koja jedina sasvim prirodno rastjelovljuje i utjelovljuje.”

Režiju predstave Manola ostvarile su Morana Dolenc i Dina Đuka. Dramaturgiju potpisuje Dean Trdak. Autorica priče Manola je Anela Borčić. Izvođačice predstave su Morana Dolenc i Dina Đuka. Lutke i scenografiju izradili su Ivan Farkaš, Drago Dolenc i Morana Dolenc. Za oblikovanje svjetla zaslužan je Mark Verhoef. Producentica: Marijana Mikolčić.

mydx