Nova knjiga Livije Kroflin DUŠA U STVARI

𝐍𝐚š𝐚 𝐝𝐫𝐚𝐠𝐚 č𝐥𝐚𝐧𝐢𝐜𝐚 𝐋𝐢𝐯𝐢𝐣𝐚 𝐊𝐫𝐨𝐟𝐥𝐢𝐧 𝐢𝐳𝐝𝐚𝐥𝐚 𝐣𝐞 𝐳𝐚𝐧𝐢𝐦𝐥𝐣𝐢𝐯𝐮 𝐤𝐧𝐣𝐢𝐠𝐮 𝐧𝐚𝐬𝐥𝐨𝐯𝐚 𝐃𝐔Š𝐀 𝐔 𝐒𝐓𝐕𝐀𝐑𝐈

Duša u stvari knjiga je koja u naslovu brižljivo izbjegava prezrenu riječ „lutka“ (jer lutkarsko se kazalište još uvijek smatra manje vrijednom vrstom, iako se svojim vrhunskim dometima u 20. stoljeću izborilo za status umjetnosti ravnopravne ostalim, „visokim“ scenskim umjetnostima), ali podnaslovom (Osnovne lutkarske tehnike i njihova primjena) „priznaje“ o čemu se zapravo radi. To je temeljna i prva u Hrvatskoj sustavno napisana knjiga koja lutkarstvu prilazi s teatrološkog stajališta.

Knjiga daje osnovni alat, da bi svi koji se bave lutkarstvom znali o čemu govore i kako da o tome govore. Opisane su različite vrste lutaka, dano je objašnjenje njihovog naziva (i eventualnih problema s nazivljem), kratak prikaz povijesnog razvoja s najvažnijim predstavnicima, a na kraju svakog poglavlja – to je ono čega u knjigama obično nema – govori se o poetici i primjeni pojedine lutkarske tehnike.

Duša u stvari namijenjena je studentima lutkarstva ali i svima drugima koji se žele upoznati s lutkarstvom: studentima filozofskih i učiteljskih fakulteta i dramskih akademija, učiteljima i odgojiteljima, članovima školskih i drugih amaterskih družina, a koristit će i profesionalcima, pogotovo kritičarima i teatrolozima.

Riječ je o udžbeniku koji daleko nadrasta vlastite odrednice, stručnoj literaturi koja stilskom opuštenošću razgrće uske okvire struke, koja na najbolji način spaja ozbiljnost teatrološkog istraživanja i radost lutkarske i scenske igre. Knjiga je pisana opuštenim, razgovornim stilom te protkana anegdotama, dosjetkama, zanimljivostima i digresijama, kojima se nastoji olakšati put kroz obilje podataka koje djelo, kao stručna literatura, dakako ima. Stvorena je tako komunikativna i čitka abeceda lutkarstva za neznalice, ali i za znalce.


Livija Kroflin: DUŠA U STVARI
Osnovne lutkarske tehnike i njihova primjena
Akademija za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Osijek, 2020.

𝐊𝐧𝐣𝐢𝐠𝐚 𝐬𝐞 𝐦𝐨ž𝐞 𝐧𝐚𝐫𝐮č𝐢𝐭𝐢 𝐧𝐚 𝐚𝐝𝐫𝐞𝐬𝐢 𝐬𝐚𝐛𝐢𝐧𝐨𝐥𝐚𝐭𝐚@𝐠𝐦𝐚𝐢𝐥.𝐜𝐨𝐦 𝐩𝐨 𝐜𝐢𝐣𝐞𝐧𝐨 𝐨𝐝 𝟏𝟗𝟗,𝟎𝟎 𝐤𝐮𝐧𝐚.

mydx