Obrazloženje nagrada na 1. InPuT Fest-u u Karlovcu

1. Nagrada za najbolju režiju dodjeljuje se MORANI DOLENC za režiju predstave SRETNA KUĆICA u produkciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Morana je vrlo zanimljivim redateljskim rješenjima uspjela u potpunosti oživjeti čudesnu scenografiju Luči Vidanović. Glumačku igru samo jednog glumca razmaštala je i povezala sa tom istom scenografijom, pa gledatelji imaju dojam neodvojivosti glumačkog bića i prostora u kome djeluje.

2. Nagrada za najbolju predstavu u cjelini dodjeljuje se predstavi CAFFE KRALJEVSTVO u režiji Vanje Jovanovića i produkciji Kazališta lutaka Zadar. Predstava Caffe Kraljevstvo svojom modernošću,inteligentnim pristupom u oživljavanju rekvizite, furioznim tempom i fenomenalnom suigrom glumaca na sceni, pokazuje jedan od novijih smjerova kojim će lutkarske predstave za djecu uskoro krenuti.

3. Nagrada za najbolju glazbu dodjeljuje se IGORU CVETKU i ansamblu predstave PLIVA PATKA PREKO DRAVE u režiji Jelene Sitar i produkciji Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku zanimljive obrade poznatih dječijih pjesama izvođene uživo u kombinaciji pravih i instrumenata koji to nisu.

4. Nagrada za najbolju scenografiju dodjeljuje se LUČI VIDANOVIĆ za predstavu SRETNA KUĆICA u režiji Morane Dolenc i produkciji GRADSKOG KAZALIŠTA LUTAKA RIJEKA Luči Vidanović svojoj je scenografiji dala skulpturalnu notu i pretvorila je u jedno samostalno, jedinstveno umjetničko djelo. Minucioznost u izradi rekvizite unutar scenografije i osjećaj za likovnost, detalje i kazališnu igru, obogatili su na posredan način i redateljski rukopis predstave kao i igru glumca koji oživljava ovaj scenografski biser.

5. Nagrada za najbolju kostimografiju dodjeljuje se ANDREJI PEKLAR I MOJCI BERNJAK za predstavu FERDO, VELIKA PTICA u režiji Katje Povše i produkciji Lutkovno gledališče Maribor. U predstavi postoji samo jedan kostim koji svojom formom, likovnošću i transformativnim mogućnostima u trenutku naratora pretvara u pticu i obrnuto.Također, kostim glumici daje priliku da nesmetano u svom tjelesnom pokretu dočara pticolikost glavnog aktera priče.

6. Nagrada za najbolju kreaciju lutki i maski dodjeljuje se MARIU TOMAŠEVIĆU za predstavu BZZ – BZZ u režiji Vanje Jovanovića i produkciji Gradsko kazalište “Zorin dom” Karlovac. Mario je koloritom i zanimljivim dizajnom lutaka i maski uspio u vizualnom smislu podcrtati teška i „tamna vremena“ koja dolaze za sav živi svijet, pogotovo za pčele bez kojih će on nestati.

7. Nagrada za najbolju animaciju/glumu (muška uloga) ravnopravno se dodjeljuje IVANU MEDIĆU za više uloga u predstavi STONOGA GOGA i DOMINIKU KARAKAŠIĆU za više uloga u predstavi CAFFE KRALJEVSTVO Ivan Medić i Dominik Karakašić izdvojili su se svojom nevjerojatnom scenskom energijom, odličnom govornom i glumačkom transformacijom kao i pjevačkim sposobnostima.Ivan je promjenama maski dovodio svoje likove do savršenstva, a Dominik je uporabne predmete iz Caffea oživljavao do neprepoznatljivosti dajući im ljudske karaktere.

8. Nagrada za najbolju animaciju /glumu (ženska uloga) dodjeljuje se IRENI BAUSOVIĆ TOMLJANOVIĆ za uloge u predstavi CAFFE KRALJEVSTVO u režiji Vanje Jovanovića i produkciji KAZALIŠTA LUTAKA ZADAR Irena Bausović Tomljanović je isto kao i njen kolega Dominik Karakašić uspjela svojom karizmatičnom energijom, glasovnim i karakternim transformacijama i vrhunskim umijećem oživljavanja uporabnih predmeta, donijeti prekrasnu paletu različitih likova i uvesti djecu u neprepričljivi svijet mašte.

9. Nagrada za najbolju kolektivnu animaciju dodjeljuje se ansamblu predstave BZZ-BZZ u režiji Vanje Jovanovića i produkciji GRADSKOG KAZALIŠTA ZORIN DOM KARLOVAC Cjelokupna glumačka postava predstave uspjela je zajedničkim i vrlo unisonim radom oživjeti lutke, njihove pokrete i karaktere, a time i dodatno obogatiti predstavu i njezinu dinamiku.

10. Nagrada za najbolji dramski tekst dodjeljuje se IVANI ĐULI i MILICI SINKAUZ za predstavu SRETNA KUĆICA u režiji Morane Dolenc i produkciji GRADSKO KAZALIŠTE LUTAKA RIJEKA Autorice su jednu istinitu priču o najmanjoj knjižnici na Svijetu prilagodile najmanjem uzrastu i u vremenskom trajanju od pola sata uspjele djeci (i odraslima) ispričati tu vrlo zanimljivu priču, podastrijeti odličnu pouku i potaknuti sve gledatelje na značaj očuvanja knjige i čitanja.

11. Nagrada za najbolju ukupnu likovnost predstave dodjeljuje se predstavi STONOGA GOGA u produkciji Gradsko kazalište lutaka Split i Teatar Poco Loco. Prekrasno i zanimljivo oslikana multifunkcionalna scenografija kao i jako zanimljive lutke i maske ,svojim su koloritom i slikarskim izričajem male gledatelje provele kroz razne prostore u prirodi ( od cvjetne livade, do šume i vodenih prostranstava ) i na drugačiji način prezentirale životinjice poput stonoge, puža,tvrdokrilaca ili leptira.

12. Posebna nagrada žirija dodjeljuje se VESNI VONČINI za tjelesnu transformaciju lika u predstavi FERDO, VELIKA PTICA u režiji Katje Pove i produkciji LUTKOVNOG GLEDALIŠČA MARIBOR Vesna Vončina je u ovoj poetskoj „monodrami“ za djecu svojim tjelesnim izrazom (ravnopravno sa glasovnim) dočarala fizikus ptića Ferde i uspjela istom tom tjelesnom transformacijom oslikati i emotivne slojeve glavnog junaka.

Članovi žirija:

Morana Petrović, kostimograf i scenograf

Slađana Kilibarda, redatelj

Hrvoje Seršić, izv. prof. ArtD.

mydx