𝐉𝐀𝐊Š𝐀 𝐅𝐈𝐀𝐌𝐄𝐍𝐆𝐎 𝐈𝐍 𝐌𝐄𝐌𝐎𝐑𝐈𝐀𝐌 (𝟏𝟗𝟒𝟔-𝟐𝟎𝟏𝟖)

Godina dana je prošla kako nas je napustio naš veliki prijatelj i počasni član Hrvatskog centra UNIMA.
Prisjetimo se tog velikog čovjeka…

Jakša Fiamengo rođen je u Komiži na otoku Visu 26. studenog 1946. godine. Diplomirao je na Pedagoškoj akademiji u Splitu. Uređivao je časopis “Vidik” i istoimenu biblioteku, listove “Gdje” i “Viško ric”.Bio je urednik i novinar u kulturnoj rubrici “Slobodne Dalmacije”.

Jedan je od najistaknutijih hrvatskih pjesnika, a prvu zbirku pjesama Pred obećanom zemljom objavio je 1966, dok je prvu samostalnu zbirku More koje jesi objavio dvije godine kasnije.Objavio je više zbirki pjesama (posljednju, Cvrkut, 2014), a za pjesnički rad dobio je niz nagrada: 1999. godine odlikovan je Ordenom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, dobitnik je državne nagrade “Vladimir Nazor” za književnost (1998), Maslinovog vijenca na manifestaciji “Croatia rediviva” u Selcima na Braču (1993).
Njegovu poeziju bitno određuje pripadnost mediteranskom prostornom i duhovnom okruženju, u kontaktu je s krajolikom u kojem je bitan motiv more.
Među brojnim nagradama dobitnik je i Porina za životno djelo. Bio je nezaobilazna osoba dalmatinske šansonjerske i klapske scene, posebno na festivalima u Splitu i Omišu, a dobitnik je pedesetak festivalskih nagrada.
Značajna je i Fiamengova kazališnokritičarska djelatnost te rad na afirmaciji amaterskih kazališnih družina, pogotovo s područja Dalmacije.

𝐀𝐧đ𝐞𝐥𝐞 𝐦𝐨𝐣

Tvoje su oči svijeća od voska,
Munja u noći, kiša dok roska,
Tvoje je lice čisto i meko,
Šalješ mi ptice kad si daleko,
Ljubavi moja, anđele moj,
Ljubavi moja, anđele moj.

mydx