Vukovarsko lutkarsko proljeće

Mjesta održavanja: Vukovarsko-srijemska županija
Vrijeme održavanja: svake godine, cijeli tjedan prije Velikog tjedna
Organizator: Kazališna družina Asser Savus
Adresa: Kralja Tvrtka Kotromanića 14, 32100 Vinkovci
Telefon / telefaks: +385 32 35 44 92
E–mail: himzo.nuhanovic@gmail.com
Osoba za kontakt: Himzo Nuhanović

Vukovarska lutkarsko proljeće je susret lutkarskih kazališta iz Hrvatske i dijaspore. Održava se u stalnom terminu u tjednu prije Velikog tjedna i blagdana Uskrsa. Traje pet dana (od ponedjeljka do petka). Idejni osnivači su Kazališna družina Asser Savus i Gradsko kazalište lutaka iz Rijeke.

Sudjeluju sva profesionalna lutkarska kazališta iz Hrvatske i dijaspore, te privatna lutkarska kazališta i lutkarske udruge koje se bave umjetničkim scenskim lutkarstvom. Kazališta dolaze s predstavama po vlastitom izboru, a valorizira ih Organizacijski odbor sastavljen od utemeljitelja Lutkarskog proljeća: Hrvatskoga centra UNIMA, Vukovarsko-srijemske županije, HDDU-a i Asser Savusa.

Predsjednik je od utemeljenja Zvonko Festini. Koncept Susreta je radni. Predstave se igraju u raznim prostorima – domovima kulture, školskim dvoranama, pastoralnim centrima i učionicama – i to u raznim gradovima i općinama Vukovarsko-srijemske županije. Od 2008. godine dodjeljuju se povelje za životno djelo – povelja za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva i povelja za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva.

mydx