Festivali

FESTIVAL HRVATSKE DRAME ZA DJECU “MALI MARULIĆ”

Mjesto održavanja: Split
Vrijeme održavanja: svake godine
Organizator: Gradsko kazalište lutaka Split
Adresa: Tončićeva 1, 21000 Split
Telefon: +385 21 39 59 58
Telefaks: +385 21 39 47 14
E-mail: gradsko-kazaliste-lutaka@st.t-com.hr
Web stranica: www.gkl-split.hr

U sklopu obilježavanja Marulićeva stvaralaštva koje se svake godine odvija u Splitu, a čine ga književna predavanja i predstavljanja te Festival drame za odrasle, od 2008. godine održava se i Festival hrvatske drame za djecu „Mali Marulić“. Potreba za utemeljenjem ovakvog festivala proizašla je iz problema s kojim se susreću sva kazališta za djecu u Hrvatskoj, a taj je pronalaženje tekstova za uprizorenje, osobito domaćih autora. Temeljna odrednica festivala je uvjet prijave – domaći tekstualni izvornik. Na kraju svakog festivala raspisuje se Natječaj za najbolji tekst, a dobitnici nagrada proglašavaju se na otvorenju. Nagrade su novčane, a GKL Split se obvezuje postaviti jedan od nagrađenih tekstova.

MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL (Šibenik)

Mjesto održavanja: Šibenik
Vrijeme održavanja: svake godine posljednji tjedan lipnja i prvi tjedan srpnja
Organizator: Šibensko kazalište
Adresa: Kralja Zvonimira 1, 22000 Šibenik
Telefon: +385 22 21 31 23
Telefaks: +385 22 21 21 34
E–mail: sibensko.kazaliste@sibensko-kazaliste.hr
Web stranica: www.mdf-sibenik.com
Ravnatelj: Dragan Zlatović (dragan.zlatovic@sibensko-kazaliste.hr)
Osoba za kontakt: Jasenka Ramljak (jasenka_icf@net.hr)

Festival je prvi put održan 1958. godine, na inicijativu nekolicine zaljubljenika u umjetnost za djecu, ali se ubrzo prometnuo u veliki i složeni festivalski mehanizam međunarodnog karaktera. Ova multimedijska kulturna manifestacija svojevrsna je smotra onog najboljeg u stvaralaštvu za djecu i dječjeg stvaralaštva. Festival njeguje tri osnovna sadržaja: održavanje godišnje smotre odabranih ansambala iz Hrvatske i inozemstva (stvaralaštvo za djecu), radionički program kao oblik neposrednog uključivanja djece u stvaralački čin (dječje stvaralaštvo i edukacija) i organiziranje simpozija na temu umjetničke kreativnosti i estetskog odgoja djece (stručno-znanstveni aspekt). Posebnost Festivala su dječje umjetničke radionice, kojih se svake godine organizira oko 16 na području vizualne kulture, video i filmske umjetnosti, scenskog stvaralaštva, književnosti i sl.

MEĐUNARODNI FESTIVAL KAZALIŠTA LUTAKA – PIF (Pupteatra Internacia Festivalo)

HR-09-PIF-w190

Mjesto održavanja: Zagreb
Vrijeme održavanja: rujan
Organizator: Kulturni centar Travno (KUC Travno)
Adresa: B. Magovca 17, 10010 Zagreb
Telefon: +385 1 660 16 26, +385 1 669 25 74
Telefaks: +385 1 660 16 19
Web stranica: www.kuctravno.hr
Email: kuc@kuctravno.hr
Web stranica: www.pif.hr
Email adresa: pif@kuctravno.hr
Osoba za kontakt: Gorana Šojat

PIF je najstariji i najveći međunarodni festival kazališta lutaka u Hrvatskoj. U imenu je zadržao esperantski naziv Pupteatra Internacia Festivalo u spomen na osnivače – Studentski esperantski klub (SEK). Još 1968. godine počeo se putem kulture širiti jedinstveni jezik esperanto, pa se, uz kazališne i filmske festivale, rodio i lutkarski festival. U sedam festivalskih dana svake godine PIF-om i Zagrebom prošeta dvadesetak profesionalnih i amaterskih lutkarskih kazališta i družina, izvodeći predstave za djecu i odrasle. Nagrade dodjeljuju dva žirija – međunarodni stručni žiri i dječji žiri. Sudionici PIF-a mogu biti nagrađeni glavnom nagradom festivala „Milan Čečuk“ za najbolju predstavu u cjelini, nagradom „Tibor Sekelj“ za predstavu s najhumanijom porukom, nagradama za pojedinačno ostvarenje i nagradom dječjeg žirija. Festival ne čine samo predstave. Izložbama, okruglim stolovima i raspravama, seminarima, lutkarskim radionicama, izdavačkom djelatnošću, uličnim programima i različitim drugim događanjima predstavlja se i promovira hrvatsko i svjetsko lutkarstvo.

REVIJA LUTKARSKIH KAZALIŠTA (Rijeka)

Mjesto održavanja: Rijeka
Vrijeme održavanja: svake godine u studenom
Organizator: Gradsko kazalište lutaka Rijeka
Adresa: Blaža Polića 6, 51000 Rijeka
Telefon: +385 51 32 56 80
Telefaks: +385 51 32 56 91
E–mail: propaganda@gkl-rijeka.hr
Web adresa: http://www.gkl-rijeka.hr
Osoba za kontakt: Vedrana Balen-Spinčić

Revija se održava neprekidno od 1996. godine. Publici nudi uvid u recentne radove hrvatskih lutkarskih i dječjih kazališta te obogaćuje kazališno iskustvo ugošćujući brojna europska i svjetska kazališta. Tijekom osam dana trajanja festivala izvede se desetak naslova gostujućih kazališta (tridesetak predstava) na pozornicama Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Hrvatskog kulturnog doma, a ponekad i na pozornicama HNK Ivana pl. Zajca te Filodrammatice. U programu su najvećim dijelom zastupljene predstave za najmlađe, no uobičajeno se nađu i jedan do dva naslova namijenjena odraslima. Uz gostujuće predstave svake se godine u sklopu programa Revije postavljaju izložbe na temu lutkarstva te se održavaju likovne i lutkarske igraonice i radionice kao popratni program.

SLUK – SUSRET LUTKARA I LUTKARSKIH KAZALIŠTA HRVATSKE (Osijek)

Mjesto održavanja: redovito Osijek, izvanredno drugi grad u Hrvatskoj
Vrijeme održavanja: svake druge godine u svibnju ili lipnju
Organizator: Dječje kazalište u Osijeku
Adresa: Trg bana Josipa Jelačića 19, 31000 Osijek
Telefon: +385 31 50 14 85; +385 31 50 14 86; +385 31 50 14 87
Telefaks: +385 31 50 14 88
E–mail: djecje.kazaliste@os.t-com.hr
Ravnateljica i osoba za kontakt: Jasminka Mesarić
Web stranica: www.djecje-kazaliste.hr

Prvi susret lutkara održan je u listopadu 1969. u Opatiji, sa željom i idejom da hrvatska profesionalna kazališta pokažu svoja najbolja ostvarenja, razmijene iskustva u organiziranim razgovorima, ali da se i dobro zabave u neformalnim druženjima. Nakon okupljanja u raznim većim hrvatskim gradovima, pa i povremenih prekida, lutkari su se 1977. trajnije skrasili u Osijeku i Susret je dobio današnje ime i formu bijenalnih susreta. Oboje je zadržao do danas. Istovremeno je SLUK postao natjecateljski festival, što znači da je dobio i smisao biranja najboljeg u dvogodišnjoj lutkarskoj produkciji. Početkom devedesetih oživljava ideja da se festival svaki put održi u jednom od lutkarskih centara, pa festival ponovno počinje putovati. I broj sudionika počinje se širiti: pored “starih” lutkarskih kazališta niknula su u međuvremenu i nova, a uz domaće predstave pozivaju se i gosti iz inozemstva. Uz SLUK redovito se održavaju sastanci Hrvatskoga centra UNIMA, a organiziraju se i rasprave o lutkarstvu, retrospektivne izložbe i slično.

VUKOVARSKO LUTKARSKO PROLJEĆE (Vukovarsko-srijemska županija)

Mjesta održavanja: Vukovarsko-srijemska županija
Vrijeme održavanja: svake godine, cijeli tjedan prije Velikog tjedna
Organizator: Kazališna družina Asser Savus
Adresa: Kralja Tvrtka Kotromanića 14, 32100 Vinkovci
Telefon / telefaks: +385 32 35 44 92
E–mail: himzo.nuhanovic@gmail.com
Osoba za kontakt: Himzo Nuhanović

Vukovarska lutkarsko proljeće je susret lutkarskih kazališta iz Hrvatske i dijaspore. Održava se u stalnom terminu u tjednu prije Velikog tjedna i blagdana Uskrsa. Traje pet dana (od ponedjeljka do petka). Idejni osnivači su Kazališna družina Asser Savus i Gradsko kazalište lutaka iz Rijeke. Sudjeluju sva profesionalna lutkarska kazališta iz Hrvatske i dijaspore, te privatna lutkarska kazališta i lutkarske udruge koje se bave umjetničkim scenskim lutkarstvom. Kazališta dolaze s predstavama po vlastitom izboru, a valorizira ih Organizacijski odbor sastavljen od utemeljitelja Lutkarskog proljeća: Hrvatskoga centra UNIMA, Vukovarsko-srijemske županije, HDDU-a i Asser Savusa. Predsjednik je od utemeljenja Zvonko Festini. Koncept Susreta je radni. Predstave se igraju u raznim prostorima – domovima kulture, školskim dvoranama, pastoralnim centrima i učionicama – i to u raznim gradovima i općinama Vukovarsko-srijemske županije. Od 2008. godine dodjeljuju se povelje za životno djelo – povelja za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva i povelja za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva.

mydx