šƒššš§ššš¬ š©šØ蹝¢š§š£šž šŸšŸ•. š‹š®š­š¤ššš«š¬š¤šØ š©š«šØš„š£šžÄ‡šž

27. Lutkarsko proljeća u gradovima i općinama Vukovarsko-srijemske županije bit će održano od 25. do 30. travnja

Nakon dvije godine online izdanja zbog epidemije COVID-19, Lutkarsko proljeće vraća se uživo na scenu i pred svoju publiku. Program 27. Lutkarskog proljeća u gradovima i općinama Vukovarsko-srijemske županije bit će održan od 25. do 30. travnja.

Kako ističu u Umjetničkoj organizaciji ā€žAsser Savusā€ Vinkovci sve je spremno za ponovni susret uživo s malim gledateljima na njihovoj omiljenoj manifestaciji. OvogodiÅ”nje, 27. Lutkarsko proljeće u Vukovarsko-srijemsku županiju županije dovodi 19 kazaliÅ”ta iz Hrvatske i susjednih Mađarske i BiH, koja će odigrati ukupno 95 izvedbi predstava.

ā€žPredstave gostuju u 5 gradova i u 21 općinskom srediÅ”tu i joÅ” 8 mjesta u naÅ”oj županiji te u dva mjesta u bosanskoj Posavini, OraÅ”ju i Odžaku. Svečanost otvorenja bit će u Vinkovcima u Gradskom kazaliÅ”tu u ponedjeljak, 25. travnja, u 11,30, a manifestaciju će otvoriti Zagrebačko kazaliÅ”te lutaka s predstavom ā€žMedo Đuro u vrtićuā€. Na ovu predstavu i sve predstave u dopodnevnim terminima u Vinkovcima od ponedjeljka do petka organizirano dolaze vrtići i Å”kole. Na večernje predstave u ponedjeljak, utorak i srijedu te na predstavu u 11 sati u subotu, koje Grad Vinkovci poklanja malim sugrađanima, mogu doći svi koji to želeā€, ističe Slaven Nuhanović iz ā€œAsser Savusaā€.

Lutkarsko proljeće utemeljili su Vukovarsko-srijemska županija, Ministarstvo kulture RH, Hrvatski centar UNIMA, Umjetnička organizacija ā€žAsser Savusā€ te gradovi i općine s područja VSŽ.

Osim Å”to u njemu uživaju maliÅ”ani, prilika je to i za dodjelu nagrada i priznanja ā€žZvonko Festiniā€œ za životno djelo u području lutkarske umjetnosti.

Ove godine laureati su osječka glumica i lutkarica Areta Ćurković kojoj je pripala nagrada ā€žZvonko Festiniā€ za životno djelo za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva i Čakovčanin Romano Bogdan kojemu je dodijeljena nagrada ā€žZvonko Festiniā€ za životno djelo za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva. Svečanost uručenja nagrada bit će održana u ponedjeljak, 25. travnja u Gradskom muzeju Vukovar.

Također, u okviru Lutkarskog proljeća, u suradnji s Hrvatskim druÅ”tvom književnika za djecu i mlade ā€“ Klub prvih pisaca, provodi se natječaj ā€žTena i Tenicaā€ za dramski tekst za djecu i mlade, a laureati zadnjeg natječaja su u kategoriji odraslih autora Tanja Radović iz Zagreba za tekst ā€žBrundeÅ”aā€, a u kategoriji osnovnoÅ”kolaca Zora Å arčević iz Popovače za tekst ā€žKuhinjski ratā€. Nagrade ā€žTenaā€ i ā€žTenicaā€ bit će uručene u četvrtak, 28. travnja, u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci, a tom prilikom bit će i promocija strip albuma ā€žBez brkovaā€ Davora Schunka, inače autora svih vizuala Lutkarskog proljeća.

ViŔe na stranici: https://lutkarskoproljece.com/

Raspored igranja predstava:

PROGRAMSKA KNJIŽICA 27. Lutkarskog proljeća

mydx