š”š’šŠšŽš‘šŽ… šŸšŸ’. š‘š„š•šˆš‰š€ š‹š”š“šŠš€š‘š’šŠšˆš‡ šŠš€š™š€š‹šˆÅ š“š€ š‘šˆš‰š„šŠš€

24. izdanje Revije lutkarskih kazaliŔta Rijeka od 4. do 11. studenog donosi jedanaest predstava i brojna inozemna gostovanja.

Na Reviji, čiji će se program održati u prostorijama Gradskog kazaliÅ”ta lutaka Rijeka i HKD-a na SuÅ”aku, uz Gradsko kazaliÅ”te lutaka Rijeka sudjeluju i kazaliÅ”ta iz ostatka Hrvatske te Bosne i Hercegovine, Finske, Njemačke, Slovenije i Srbije.

Prilikom najave manifestacije, ravnateljica Gradskog kazaliÅ”ta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir navela je kako će raznoliki i relevantni program predstava lutkarstvo publici predstaviti u njegovoj Å”arolikosti i maÅ”tovitosti. ā€žOve godine na Reviju dolazi niz predstava iz 11 kazaliÅ”ta, nastalih prema suvremenim tendencijama u danaÅ”njem lutkarstvu među kojima se nalaze brojne nagrađivane predstaveā€œ, rekla je Lupi Alvir, dodavÅ”i kako će se u sklopu festivala održati i dio nazvan ā€žEPK na Revijiā€œ koji će na zanimljiv način pokazati inovativno lutkarstvo o temama danaÅ”njice koja se tiču i djece i odraslih. Među tim programom izdvojena je predstava u nastajanju ā€žCarevo novo ruhoā€œ koju riječko kazaliÅ”te zajedno s Lutkovnim gledaliŔčem Maribor priprema za godinu Europske prijestolnice kulture, a u čijem će nastavku pripreme moći sudjelovati i publika uz razgovor i sugestije.

Vedrana Balen Spinčić iz riječkog GKL-a najavila je popratni program Revije, besplatan za sve posjetitelje, koji uz izložbe ā€ž90 godina UNIMA-eā€œ o najstarijem svjetskom udruženju lutkara i značajnim trenucima kroz njegovu povijesti te ā€žLutke osvajaju Hrvatsku 1920.ā€œ o počecima lutkarstva u Hrvatskoj, donosi i dječju lutkarsku radionicu i igraonicu uz druženje s glumcima i izradu lutaka.

Konferenciji za medije prisustvovali su i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnik gradskog Odjela za kulturu Ivan Å arar, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ Sonja Å iÅ”ić te glavna voditeljica programskog pravca ā€žDječja kućaā€œ Europske prijestolnice kulture Jelena Milić, koji su pozvali sve građane da dođu i pogledaju vrhunske lutkarske predstave te naveli kako će GKL Rijeka, kao i jubilarno, 25. izdanje Revije lutkarskih kazaliÅ”ta u idućoj godini dobiti dodatan prostor za svoj rad u obliku fizičke Dječje kuće u kompleksu Benčić.

Ulaznice za festivalske predstave se u redovnoj prodaji mogu kupiti po cijeni od 35 kuna, dok je cijena za organizirane grupe 25 kuna po osobi. Tijekom Revije, sve će predstave ocjenjivati publika na temelju čega će se dodijeliti jedina nagrada festivala naziva Domino, ove godine u obliku drvene klepetalice s likom zmaja.

24. reviju lutkarskih kazaliŔta organizira Gradsko kazaliŔte lutaka Rijeka, uz sufinanciranje Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a program manifestacije možete pogledati na web stranicama Gradskog kazaliŔta lutaka Rijeka.

mydx