15. Festival hrvatske drame za djecu „Mali Marulić“

15. Festival hrvatske drame za djecu „Mali Marulić“ od 11. do 14.4. u organizaciji Gradskog kazališta lutaka Split

U ponedjeljak, 11. travnja počinje petnaesti po redu Festival hrvatske drame za djecu ”Mali Marulić”, u organizaciji Gradskog kazališta lutaka Split. Nakon dvije godine, Festival se ponovno događa u svom tradicionalnom proljetnom terminu, a kako je lani zbog odgode održan u rujnu, ovo će izdanje Festivala bit čak drugo u tekućoj kazališnoj sezoni.

Za sudjelovanje na ovogodišnjem Festivalu prijavljeno je ukupno 25 predstava od kojih je selektor dr.sc. Igor Tretinjak, teatrolog i kazališni kritičar, odabrao sedam za natjecateljski dio programa.

Uz predstavu splitskog GKL-a, domaćina Festivala, bit će izvedeno još šest naslova iz Zagreba, Rijeke, Zadra i Čakovca, a tijekom četiri festivalska dana predstave će igrati na pozornicama Gradskog kazališta lutaka Split, Gradskog kazališta mladih i Hrvatskog narodnog kazališta.

Splitska publika svih uzrasta moći će gledati sedam odabranih naslova:

SRCE VEĆE OD MENE SAMOG, autorice i redateljice: Tamare Kučinović, u produkciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka;

SLONIĆ DIŠTONIĆ, autora i redatelja Siniše Novkovića, u produkciji Gradskog kazališta lutaka Split;

MALA FRIDA, autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić, u produkciji Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba;

PLAVO SUNCE NA ŽUTOM NEBU, autorice Ivone Marciuš, u režiji Romana Bogdana i produkciji Kazališne družine Pinklec iz Čakovca;

CAFFE KRALJEVSTVO, prema tekstu Vanje Jovanovića i Patrika Grgureca, u režiji Vanje Jovanovića i produkciji Kazališta lutaka Zadar;

AUT , prema tekstu i u režiji Paška Vukasovića i Ivane Vuković, u produkciji Kazališta Mala scena iz Zagreba;

PRIČA BEZ VEZE, prema slikovnici Ante Zaninovića, u režiji Maje Katić i produkciji Teatra Poco Loco iz Zagreba.

Prvog festivalskog dana u jutarnjem terminu u 10 sati bit će izvedena predstava Gradskog kazališta lutaka Split „Slonić Dištonić“ autora i redatelja Siniše Novkovića, a u programu svečanog otvorenja u večernjim satima predstava Gradskog kazališta lutaka Rijeka „Srce veće od mene samog“, autorice i redateljice Tamare Kučinović.

U sklopu svečanog otvorenja u ponedjeljak 11. travnja bit će dodijeljene i nagrade Natječaja za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu. Žiri Natječaja u sastavu Marina Vujčić, Jelena Kovačić i Tamara Kučinović najboljim je proglasio tekst ”Elidino galaktičko putovanje” autorice Lucije Klarić kojoj je pripala prva nagrada. Drugu nagradu dobila je autorica Ana Pisac-Serezlija za tekst ”Kupus je sve”, dok je treću nagradu osvojila Nives Madunić-Barišić za tekst ”Iza duge”.

Osim izvedbi odabranih predstava, bit će održani i prateći festivalski programi. Nagrađene tekstove čitat će studenti glume Umjetničke akademije u Splitu, u Glazbenom salonu Jakova Gotovca u Hrvatskom domu, dok će u nekoliko splitskih osnovnih škola biti održan program slušaonica radio-igre za djecu u produkciji Dramskog programa Hrvatskog radija, pod vođenjem urednice Nives Madunić-Barišić koja će s djecom obrađivati slušane radio-igre nastale prema odabranim nagrađenim tekstovima prijašnjih Natječaja Mali Marulić.

Posljednjeg dana bit će dodijeljene nagrade najboljim predstavama i umjetničkim ostvarenjima o kojima će odlučiti stručni žiri festivala u sastavu: Saša Božić, redatelj, Ivo Perkušić, glumac i kazališni producent, te Magdalena Mrčela, spisateljica, novinarka i profesorica hrvatskog jezika i književnosti. Svoju nagradu najboljoj predstavi dodijelit će i dječji žiri koji čini pet učenika splitskih osnovnih škola.

Detaljan program Festivala Mali Marulić dostupan je na stranicama GKL-a www.gkl-split.hr, a ulaznice je moguće kupiti uz prethodnu rezervaciju telefonom 021 395-968 ili mailom prodaja@gkl-split.hr, dok je dio ulaznica u prodaji i putem servisa Croatia-Tickets.

mydx