46. PIF: Zagreb, 7.-14. rujna 2013.

46. međunarodni festival kazališta lutaka održavava se od 07. do 14. rujna 2013. godine u prostorima Kulturnog centra Travno (bivši MCUK – Scena Travno), Zagrebačkog kazališta lutaka,i Satiričkog kazališta “Kerempuh”, Scena Vidra, Centra za kulturu Trešnjevka te na više otvorenih prostora grada Zagreba. Svečano otvorenje je u utorak, 10. rujna 2013. u 18 sati u Kulturnom centru Travno, Scena Travno, B. Magovca 17, Zagreb.

“Ovogodišnji PIF posvećen je kazalištu sjena. Ili onom što je ostalo od njega… Imamo kineskog majstora sjena – radi ih svojim vlastitim rukama. Imamo i bugarsku varijantu kazališta sjena – u izvedbi kazališta iz Niša. Čak se i u studentskoj predstavi Pekel na zemli javljaju sjene. Pa kad se već radi samo o sjenama – dovoljno! Kako bi rekao naš kineski prijatelj Shen Xiao, to je “život sna o sjenama”.

Ali to nije sve! Osim sjenama, kazalište se radi i dijelovima vlastitog tijela, kao što, osim već spomenutog Shena Xiaoa, pokazuju i majstori iz Krakova svojim Umjetničkim rukotvorinama i – opet oni! – studenti lutkarstva u svojoj paklenoj predstavi. Dječju lutkarsku klasiku Budulineka, sa sjajnom animacijom tradicionalnih čeških marioneta, u šarmantnoj suvremenoj verziji prikazuje Naivno kazalište iz Libereca; poljski lutkari iz Olsztyna vode nas u vrijeme davno davno, kad su se još rado slušale priče; lutkarsko kazalište iz Ljubljane pokušat će nas zaplašiti strašnim, ali zapravo neodoljivim, grubzonom, a Mariborčani će izvesti salto mortale u režiji velikog umjetnika i PIF-ova miljenika Silvana Omerzua. Visoku kvalitetu ruskog lutkarstva pokazat će dvije vrhunske predstave, koje klasiku kao što su Carmen (Vologod) i Čehovljev Medvjed (Kostroma) zaodijevaju u ruho suvremene izvedbe.

Što se domaćih snaga tiče, ove godine PIF zastupa koncepciju predstavljanja mladih nada hrvatskog lutkarstva (pa makar jedna od njih – u zadarskoj predstavi – bila i iz Rusije!). U produkciji karlovačkog Zorin doma nastupit će kao profesionalci dvojica lutkara, još zelenih, koje PIF-ova publika poznaje iz njihove studentske predstave s balonima, a Kućni duhovi iz Dubrave i Čakovca, u spoju vrhunskog profesionalizma i šarma igre, prepisat će nam nevidljivi recept za sreću. Pa iako se najbolje ispitne produkcije studenata lutkarstva s Umjetničke akademije u Osijeku bave prvim grijehom i paklom na zemlji, neka sreća ostane posljednja riječ ovoga uvodnika i naše misli o PIF-u.” (L. Kroflin, progrtamska knjižica 46. PIF-a)

U sklopu festivala će se, osim lutkarskih predstava za djecu i odrasle, održati i izložbe, lutkarske radionice i predstavljanje novih lutkarskih izdanja.

mydx