53. međunarodni dječji festival – Hrvatska u Europi, svijet u Šibeniku!

Prošlo je točno pola stoljeća od kada je u Šibeniku nastupio prvi inozemni ansambl. Državno kazalište lutaka Arlekin iz Poljske te je 1963., na tada 3. festivalu djeteta, utrlo put ka ostvarenju one poznate festivalske mantre da ‘ne postoji zemlja koja barem jednom nije nastupila na Festivalu’. Već više od pola stoljeća, dakle, Krešimirov je Šibenik domaćin kazalištima, ansamblima i djeci iz Hrvatske i cijeloga svijeta. Manifestacija bogate tradicije koja počiva na multikulturalnosti i njeguje stvaralaštvo za djecu i dječje stvaralaštvo od ove godine ušla je u obitelj nacionalnih Festivala u Hrvatskoj te je tako Međunarodni dječji festival i formalno dobio mjesto koje mu itekako pripada. Festival će i ove godine biti održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića, kao i Ministarstva kulture i Ministarstva turizma Republike Hrvatske.

Ovogodišnji Festival bit će otvoren u subotu, 22. lipnja 2013. godine u 21 sat, na najljepšoj otvorenoj pozornici, na Trgu Republike Hrvatske u Šibeniku, podno šibenske Katedrale. Premijerno će tada biti izvedena predstava Sedmi kontinent, autorski projekt Petre Radin i Leona Lučeva uz izravni televizijski prijenos na Hrvatskoj televiziji.

Tijekom petnaest festivalskih dana šibenskoj publici predstavit će se brojna kazališta, ansambli i pojedinci iz zemlje i svijeta, pa ćemo iz hrvatske produkcije vidjeti ove predstave: Pepeljuga, kazališta lutaka iz Zagreba, Pinokio, kazališta lutaka iz Zadra, Čudnovate zgode šegrta Hlapića, kazališta lutaka Split, Pale i Palačinka mog života, kazališta lutaka iz Rijeke, Grga Čvarak, dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka, Mala sirena i Super heroj, kazališta Mala scena iz Zagreba, Trnoružica, lutkarske scene Ivana Brlić Mažuranić iz Zagreba, Luda šumu, dječjeg kazališta Dubrava i Gledališća Glej iz Slovenije, Mrvice iz dnevnog boravka, kazališta Žar ptica iz Zagreba, Vis životinje, kazališta Trešnja iz Zagreba, Volim fiziku, Zagrebačkog plesnog ansambla, A tko si ti?, Kazališne družine Pinklec, Bajka zbrčkalica i Najbolji prijatelj, dramskog studija gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca, Telefonske priče, kazališta Virovitica i opera za djecu Pčelica Maja, kazališta Ivan pl. Zajc iz Rijeke.

U sklopu inozemnog programa predstavit će nam se kazališta i ansambli iz Italije, Španjolske, Poljske, Rumunjske, Kosova, Turske, Makedonije, Slovenije i Izraela.

mydx