Čestitka ministra kulture RH mr. Jasena Mesića

povodom Međunarodnog dana kazališta za djecu i mlade i Svjetskog dana lutkarstva

Ministar kulture mr. Jasen Mesić uputio je čestitku svim kazalištima, kazališnim umjetnicima, djelatnicima i publici povodom Međunarodnog dana kazališta za djecu i mlade i Svjetskog dana lutkarstva.

“S posebnim veseljem i zadovoljstvom želim čestitati Međunarodni dan kazališta za djecu i mlade kao i Svjetski dan lutkarstva svim kazalištima, kazališnim umjetnicima i djelatnicima te, napose, odanoj publici.

Ova proslava, kojom se svetkuje kazalište u cjelini kao univerzalno sredstvo i most povezivanja i spajanja različitih kultura, komunicira iznimno važnu edukativnu ulogu kazališta za djecu i mlade kao i lutkarstva u odgoju mnogih naraštaja mlade publike.

Posebna je odgovornost stvarati predstave za djecu i mlade, a ne smije se zanemariti niti činjenica da je mlada publika – najstroža publika, upravo zbog svoje iskrenosti i otvorenosti prema sadržajima svih vrsta. Hrvatska kazališta za djecu i mlade svakodnevno mladima prenose ulogu kazališta koja nije i ne smije biti samo estetske i zabavne prirode već propituje i oblikuje aktualni trenutak.

Čarolija lutke, kojom se prenosi univerzalni jezik umjetnosti i svečanost življenja, utemeljila se u tradiciji lutkarstva u Hrvatskoj te svakodnevno unaprjeđuje ugled hrvatske lutkarske umjetnosti izvan naših granica.

Vođeni sviješću ostavljanja svijeta u nasljeđe najmlađima, od neizmjerne je važnosti neprestano raditi na svekolikoj dostupnosti kazališne i lutkarske umjetnosti diljem naše zemlje.

Uz iskrene čestitke, upućujem svoje želje za dodatnim unaprjeđenjem kazališne i lutkarske umjetnosti namijenjene djeci i mladima s ciljem profiliranja i oplemenjivanja buduće kazališne publike te promicanja hrvatske kulture i umjetnosti u inozemstvu.”

mydx