“Dobar tek!” Nova premijera Gradskog kazališta lutaka Rijeka

U petak, 5. veljače 2021. u 17:30 i 19:00 sati bit će održana praizvedba i premijera predstave Dobar tek!

U petak, 5. veljače 2021. u 17:30 i 19:00 sati bit će održana praizvedba i premijera predstave Dobar tek!,  autora Tina Grabnara i Ane Duša u režiji Tina Grabnara, koja je ujedno i posljednja premijera ove sezone te zadnja predstava Gradskog kazališta lutaka Rijeka koja je dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir istaknula je kako nije bilo jednostavno stvarati još jednu predstavu s inozemnom autorskom ekipom u ovim neizvjesnim vremenima, no naglasila je da posebno veseli što je zadnji premijerni naslov sezone te zadnji EPK – Rijeka 2020 projekt nešto drugačiji od standardnog kazališnog repertoara, budući da se radi o predstavi koja počiva na fizikalitetu glumca i mimici te u sebi nosi elemente komedije i klaunerije.

„Polazišna točka predstave je smijeh, ono što nas opušta u ovim teškim vremenima, zato projekt počiva na klauneriji i fizičkom kazalištu s elementima akrobacije i žonglerstva. Istovremeno, predstava progovara o aktualnoj temi današnjice, a to je konstantna borba za uspjehom. Propituje što je sve čovjek u stanju učiniti kako bi uspio, jer se u protivnom smatra manjem bitnim i bezvrijednim.“, naglasio je autor, redatelj i scenograf predstave Tin Grabnar.

Radnja predstave smještena je u Restoran Pepe, najbolji restoran u gradu. Jedini koji ima pet zvjezdica. Hrana je božanstvena, posluga besprijekorna, a gost se tamo uvijek osjeća poput kralja. Jednom godišnje u restoran dolazi kritičar provjeriti je li sve navedeno još uvijek na svome mjestu. No, ovoga puta, stvari ne idu onako kako bi trebale. Vlasnik i konobarice se iz petnih žila trude da bi očarali kritičara, no sve se već zakomplicira kod kaputa koji nikako da sklizne s njegovih ramena. Razdraženi kritičar zapucketa prstima i prva se zvjezdica ugasi. Je li to još uvijek najbolji restoran u gradu?

U predstavi glume četiri klauna. Klaun je poetična kazališna forma koja se zasniva na dobroćudnom raskrivanju onih čovjekovih osobina kojih se obično trudimo prikriti. U spoju dječje naivnosti i spretnosti školovanoga glumca, pred gledateljem se rastvaraju slabosti koje s kriju u svakome od nas. Klaun ih se ne srami, no poziva nas da ih pogledamo izbliza, skupa im se nasmijemo i tako u cjelini, sa svim vrlinama i manama prihvatimo ga kao čovjeka, pa tako i sami sebe.

Predstava je dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a u ime cijelog EPK tima voditeljica programa Dječja kuća, Jelena Milić, zaželjela je riječkim lutkarima svu sreću u daljnjem radu te je naglasila kako je lijepo što se četverogodišnja suradnja Gradskog kazališta lutaka Rijeka i EPK – Rijeka 2020 završava baš u ovakvom veselom i nasmijanom tonu.

Uz autora, redatelja i scenografa Tina Grabnara, autorski tim čine i dramaturginja i trenerica klaunova Anu Duša, kostimografkinja Sara Smrajc Žnidarčič, skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, dok su za oblikovanje svjetla zaslužni Tin Grabnar i Sanjin Seršić. Uigrani glumački ansambl predstave čine glumci – lutkari Tilen Kožamelj, Damir Orlić, Andrea Špindel i Petra Vučković, koji su se složili kako je ovaj projekt istraživačkog karaktera i da ozbiljno pristupa komediji te je iz tog razloga izazovan, tehnički točan i matematički precizan do najmanjih detalja, ali da je svakako apsolutno osvježenje u radu te da su se u njemu snašli – za 5 zvjezdica!

Predstava je za uzrast 5+ i izvodit će se od 6. veljače pa sve do 20. veljače 2021. godine, i to radnim danom u 17:30 i 19:00 sati te subotom u 11:00 i 18:00 sati. Ulaznice se mogu kupiti putem portala Mojekarte.hr ili rezervirati na blagajni Kazališta na mail blagajna.gklri@gmail.com te kupiti sat vremena prije početka izvedbe. Sve dodatne informacije o predstavi, terminima i ulaznicama nalaze se na službenoj web stranici Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

mydx