IN MEMORIAM Nikola Ćubela

S dubokim žaljenjem vas obavještavamo da je dana 29. siječnja 2013., u 67. godini života, nakon teške bolesti, preminuo Nikola Ćubela, dugogodišnji ravnatelj Zagrebačkog kazališta lutaka.

Bio je jedan od inicijatora i osnivača Hrvatskog centra UNIMA osnovanog 1992. u dvorani Zagrebačkog kazališta lutaka. Od tada pa do danas Nikola Čubela kao član Upravnog odbora HC UNIMA-e aktivno je sudjelovao u svim važnijim trenucima hrvatskog lutkarstva. Sudjelovanjem u organizacionom odboru SLUKA, Vukovarskog lutkarskog proljeća, kao i podršci „Malom Maruliću“ u Splitu i Reviji lutkarskih kazališta u Rijeci, a posebno oživljavanju i uređenju Kazališta lutaka u Mostaru stavlja ga u vrh lutkarskih zaslužnika kroz ovih tridesetak godina.

Rođen je 6. prosinca 1946. u mjestu Potkraj (u općini Livno), a nakon završenog studija sociologije i filozofije na Filozofskome fakultetu u Zagrebu, počeo je raditi u Muzičkoj omladini Hrvatske gdje je djelovao kao tajnik, rukovoditelj i direktor Kulturnog centra međunarodne federacije muzičke omladine u Grožnjanu. Od 1984. do 1988. godine obnašao je dužnost ravnatelja Zagrebačkog kazališta mladih..Godine 1988. imenovan je za ravnatelja Zagrebačkog kazališta lutaka u kojemu je, između ostaloga, pokrenuo adaptaciju i rekonstrukciju kazališne zgrade. Dvadeset i pet godina uspješno je vodio kazalište otvarajući vrata svim stvaraocima lutkarstva.

Knjiga sućuti otvorena je danas, 29. 1. 2013. od 18 sati u foajeu Zagrebačkog kazališta lutaka, Ul. baruna Trenka 3.

Komemoracija će se održati u Zagrebačkom kazalištu lutaka,u četvrtak, 31. siječnja 2013.u 12 sati.

Pokop će biti u Brdovcu na starom groblju Javorje,u petak, 1. veljače 2013.u 15 sati.

mydx