IN MEMORIAM Saša Gregurić

Dana 7. 7. 2014., nakon duge i teške bolesti, preminuo je Saša Gregurić, kazališni glumac, lutkar, redatelj i ravnatelj Lutkarske scene „Ivana Brlić-Mažuranić“, najvećeg malog lutkarskog kazališta u Hrvatskoj. Saša Gregurić rođen je u Punitovcima 21. 4. 1930.

U Zagrebačkom kazalištu lutaka djelovao je kao glumac i ravnatelj. Njegov najveći doprinos hrvatskome glumištu svakako je Lutkarska scena „Ivana Brlić Mažuranić“, čiji je bio osnivač i ravnatelj.
Osnovana je 1987. godine i do danas je izvela čak šezdeset premijera, a godišnje se igra dvjestotinjak izvedbi. Lutkarska scena „Ivana Brlić Mažuranić“ okupljala je izuzetne umjetnike, od Borislava Mrkšića, Davora Mladinova i Kosovke Kužat-Spajić do Zlatka Boureka, Jakše Fiamenga, Arsena Dedića, Zvonka Festinija, Marije Leko, Karla Krausa, Vesne Balabanić i Gordane Krebelj, Mojmira Mihatova, Zorana Mužića, Dražena Ferenčine, Mate Matišića, Dore Ruždjak-Podolski, Mire Gavrana, Hrvoja Zalara, Ksenije Marinković, Igora Mešina, Pere Juričića te stotina drugih.

Svi su oni taj izniman lutkarski i dječji teatar učinili relevantnim za hrvatsko glumište, za što je primio brojna priznanja i nagrade te sudjelovalo na svim važnim festivalima i smotrama. Bio je dugogodišnji član Hrvatsko centra UNIMA.

Sašu Gregurića suradnici će pamtiti kao umjetnika izuzetne predanosti i žara, koji je uz svoje kazalište ostao do posljednjega dana.

Pogreb će biti 10. 7. 2014. u 13, 35 u krematoriju na Mirogoju.

(foto: Ivan Špoljarec)

mydx