Jubilarna 25. Revija lutkarskih kazališta u Rijeci

Deset predstava i raznolik popratni program za jubilarnu 25. Reviju lutkarskih kazališta


Program Revije: http://www.gkl-rijeka.hr/index.php/25-revija/


Tijekom 25 godina postojanja, Revija je izrasla u me─Ĺunarodnu manifestaciju iznimne kvalitete i svake godine iznova okuplja respektabilne lutkare i lutkarska kazali┼íta iz Hrvatske i inozemstva. Tako ovogodi┼ínja Revija donosi deset predstava; osam iz Hrvatske te po jednu iz Bosne i Hercegovine i Slovenije. U godini kada je Rijeka Europska prijestolnica kulture rije─Źki su lutkari u Rijeku planirali dovesti predstave iz cijeloga svijeta, no zbog situacije uzrokovane koronavirusom, naglasak je na hrvatskim kazali┼ítima.

Va┼żno je dodati kako rije─Źki lutkari u ovoj godini obilje┼żavaju jo┼í dva velika jubileja ÔÇô 60 godina Gradskog kazali┼íta lutaka Rijeka i 100 godina lutkarstva u Hrvatskoj.

Deset zanimljivih klasi─Źnih i suvremenih lutkarskih predstava

Na ovoj ─çe Reviji mala i velika publika mo─çi u┼żivati u predstavama Kazali┼íne dru┼żine Pinklec, Gradskog kazali┼íta lutka Split, Kazali┼íta lutaka Zadar, Zagreba─Źkog kazali┼íta lutaka, Teatra Puna ku─ça, Dje─Źjeg kazali┼íta Branka Mihaljevi─ça u Osijeku, Teatra Poco Loco i Kazali┼íne dru┼żine Teatar Fort Forno. Budu─çi da je cijela jubilarna Revija pod znakom Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020, realizirat ─çe se i suradnja EPK gradova pa ─çe se tako predstaviti i dugogodi┼ínji suradnici Kazali┼íta ÔÇô Lutkovno gledali┼í─Źe Maribor iz Slovenije i Lutkarsko kazali┼íte Mostar iz Bosne i Hercegovine. Predstave ─çe se odr┼żavati u Hrvatskom kulturnom domu na Su┼íaku i Gradskom kazali┼ítu lutaka Rijeka po┼ítuju─çi sve epidemiolo┼íke mjere i upute.

ÔÇ×Ove godine jo┼í jednom pokazujemo kako lutkarstvo mo┼że biti inovativno, zanimljivo, uzbudljivo, kako nema granica, kako je beskrajno ma┼ítovito i kako je uvijek u istra┼żivanju suvremenih izvedbenih formi, a isto tako koliko mo┼że biti zanimljivo i intrigantno kada se radi o klasi─Źnim lutkarskim formama. Ove godine tako ─çemo i┼í─Źitati mnoge klasi─Źne bajke u novom ruhu, djeci ─çemo kroz neke predstave nuditi prostor za igru i ma┼ítu, ali i govoriti o va┼żnosti ─Źitanja knjiga i sve to uz vodstvo lutke, bila ona klasi─Źna lutka ili objekt, papir, sjena, predmet, maska ili dio gluma─Źkoga tijelaÔÇť, poru─Źila je ravnateljica Gradskog kazali┼íta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir.

Uvijek zanimljiv popratni program

Ovogodi┼ínja Revija donosi i dvije radionice ÔÇô ÔÇ×Jednom nogom u plesuÔÇť kolaborativne izvedbene skupine BADco. koja ─çe se odr┼żati u ponedjeljak, 2. studenoga u RiHub-u te ÔÇ×─îarobni napitci u operiÔÇť Teatra Oz koja ─çe se odr┼żati u Gradskom kazali┼ítu lutaka Rijeka u utorak, 3. studenoga.

Izlo┼żba ÔÇ×Lutkarska lukaÔÇť autorica Lu─Źi Vidanovi─ç i Vedrane Balen Spin─Źi─ç iz Gradskog kazali┼íta lutaka Rijeka bit ─çe postavljena u Galeriji Kortil od 3. do 11. studenoga. Izlo┼żbom se ┼żeli zahvaliti svim kazali┼ítima koja su sudjelovala u proteklim Revijama, a posebno onima koja su od samog po─Źetka dio ove velike manifestacije ÔÇô Zagreba─Źko kazali┼íte lutaka, Dje─Źje kazali┼íte Branka Mihaljevi─ça u Osijeku, Gradsko kazali┼íte lutaka Split, Kazali┼íte lutaka Zadar i naravno Gradsko kazali┼íte lutaka Rijeka. Na izlo┼żbi ─çe biti postavljeni dijelovi scenografije i lutke predstava koje je mala i velika publika imala prilike gledati kroz 25 godina odr┼żavanja Revije.

Dakako, na Reviji ─çe biti i promocija knjige ÔÇ×Lutkarski ┼żanrovi na sceni Gradskoga kazali┼íta lutaka Rijeka i suvremeno hrvatsko lutkarstvoÔÇť autorice Maje Verdonik i knjige ÔÇ×Du┼ía u stvariÔÇť autorice Livije Kroflin te promocija ─Źasopisa za knji┼żevnost i kulturu Ogranka Matice hrvatske Osijek ÔÇ×Knji┼żevna revija ÔÇô 100 godina lutkarstva u HrvatskojÔÇť.

Projekt ÔÇ×Lutke u izloge!ÔÇť ove godine prezentira lutke iz predstava iz fundusa i s repertoara Gradskog kazali┼íta lutaka Rijeka koje su se prikazivale na Revijama lutkarskih kazali┼íta. Autorica postava je Marija Volkmer, a lutke ─çe se na─çi u izlozima Knji┼żare Edit, Futura Nove, Obu─çe, Cicibana, Flaira, The Nexta, Torbice, Ganta i Five Star Fashiona Rijeka.

O nagradi publike

Zbog situacije uzrokovane koronavirusom ove godine na Reviji ne─çe biti organiziranih predstava za vrti─çe i ┼íkole u jutarnjim terminima, ve─ç je Revija namijenjena isklju─Źivo obiteljskoj publici putem slobodne prodaje ulaznica.

Zbog propisanih epidemiolo┼íkih mjera ove godine sva publika ne─çe mo─çi glasati za najbolju predstavu Revije, kao ┼íto je to bio slu─Źaj proteklih godina, pa je Kazali┼íte oformilo obiteljski ┼żiri iz redova svoje najvjernije publike. Tako su na jubilarnoj Reviji ─Źlanovi obiteljskog ┼żirija obitelji Scotti Andri─ç i Vodopija, a nagrada Domino na taj na─Źin ostaje nagrada publike.

mydx