MREŽA RADIONICA ZA SVJETSKI DAN LUTKARSTVA

Već treću godinu zaredom na Svjetski dan lutkarstva Hrvatski centar UNIMA organizirao je Mrežu radionica kojoj je cilj približiti i potaknuti zanimalje za lutkarstvom, kako onima najmlađima tako i onima nešto starijima…

Naši članovi te su radionice organizirali u Koprivnici, Mostaru (BIH), Varaždinu, na Šolti, u Juršićima, Požegi, Dugopolju i Belajskim Poljicama.

Radionicu u Knjižnici i čitaonici Fran Galović, Koprivnica vodila je naša članica Anamarija Šerbetar.

Pročitajte njezin osvrt na radionicu:

Svjetski dan lutkarstva, 21.3., u Knjižnici i čitaonici Fran Galović Koprivnica obilježen je radionicom izrade lutaka. Na dvosatnoj radionici sudjelovalo je desetero zainteresiranih učenika nižih razreda osnovnih škola.

Sudionici su izrađivali štapne plošne lutke na temu klime. Živahan uvodni razgovor o zadanoj temi obuhvaćao je raspravu o godišnjim dobima, o voljenim aktivnostima koje svako doba donosi sa sobom, prisjećanje na snijeg i sanjkanje, zapažanje promjena koje je donijelo proljeće te promišljanje o obostranom utjecaju između nas i klime.

Uvodni razgovor bio je inspiracija za stvaranje skica i priča lutaka. Sudionici su osmislili svoje likove, inspirirane najdražim godišnjim dobom ili pak junake zaštitnike prirode i klime. Lutke su zatim izrađivali od kartona kojeg su bojali i ukrašavali. Izrezane dijelove su spajali kako bi napravili pomične dijelove. Sastavljene lutke svojim su pokretima otvorile prostor za igru, istraživanje, zabavu i učenje.“

Radionicu u osnovnoj školi u Mostaru vodio je naš član Goran Guksić.

Pročitajte njegov osvrt na radionicu:

Radionica je bila održana u Mostaru s prvim razredom osnovne škole. Bilo je nekih dvanaestak polaznika (koliko ih ima u razredu).

Bavili smo se izradom štapnih lutaka koje smo kasnije pokušali uklopiti u jedan mali igrokaz. Tema nam je, naravno, bila “Klima” i uspjeli smo definirati neke ključne pojmove poput godišnjih doba i malo smo diskutirali o tome kako ljudski faktor može izmjeniti normalan tijek prirode. Nakon uvodnog razgovora, svatko je odabrao koju će lutku izrađivati… Neki su odabrali oblake, neki sunce, drugi su izrađivali cvijeće i razne životinje. Uz pomoć vate smo uspjeli napraviti snijeg koji pada kada je već započelo proljeće, kad se priroda treba buditi, a uz pomoć životinja su djeca izrazila kako priroda “nije sretna” kad se događaju prirodne promjene koje se ne bi trebale događati.

Za izradu plošnih štapnih lutaka koristili smo papirnate tanjure, tempere, štapiće za roštilj (kojima smo odrezali oštar kraj), ljepilo, vunu i vatu. Jedna je polaznica ipak odlučila povezati svoju lutku na konce jer je negdje već otprije vidjela marionete.

Radionica je bila vrlo lijepa i ugodna, a osobno mi je drago što sam ih uspio dublje zainteresirati za umjetnost lutkarstva uz njihovo obećanje da će i dalje nastaviti odlaziti u lutkarsko kazalište.

Radionicu u Dječjem vrtiću Varaždin (objekt Dravska) vodila je naša članica Hana Kunić.

Pročitajte njezin osvrt na radionicu:

U prvom dijelu radionice djeca su birala čarape koje ih vizualno asociraju na određeno godišnje doba (zima svijetlo plava, proljeće šareno, ljeto mornarsko i jesen smeđa). Potom smo zajedno krenuli u izradu zijevalica, po dvije koje predstavljaju svako godišnje doba. Zalijepili smo im jezike i ping-pong loptice s naljepnicom očiju. Zatim su djeca osmislila odgovarajuću rekvizitu za svaku lutku, ovisno o godišnjem dobu koje predstavlja – snijeg od bijelog papira, nacrtano i izrezano cvijeće, sunčane naočale izrađene od tvrdog papira, nacrtan i izrezan list.

U drugom dijelu djeca su učila osnove animacije zijevalica – otvaranje i zatvaranje usta, izgovaranje riječi razdvojenih na slogove, adresiranje pogleda lutke, mirisanje cvijeća, kihanje…

Posebno zanimljiv bio je i njihov samoinicijativan rad u paru, u kojem se vidjelo da djeca u praksi spretno primjenjuju adresiranje pogleda lutke i svijest o poziciji njenih usta.“

Radionicu u Dječjem vrtiću Maslačak, u Grohotama na Šolti vodila je naša članica Justina Vojaković-Fingler.

Pročitajte njezin osvrt na radionicu:

Povodom svjetskog dana lutkarstva održala sam radionicu izrade lutaka u Dječjem vrtiću Maslačak, u Grohotama na Šolti. Na radionici je bilo dvadesetak  polaznika u dobi od 4-6 godina.

S obzirom da se radi o najmlađima odlučila sam se na izradu plošnih i štapnih lutaka.

Radionicu smo započeli uvodom o svjetskom danu lutkarstva, što su lutke, jesu li gledali kakvu lutkarsku prestavu, itd. Nastavili smo s upoznavanjem ovogodišnje teme- klimatske promjene. Razgovarali smo o tome što je to uopće klima, što su klimatske promjene te kako se i na što odražavaju. Najčešći motiv bili su sunce, oblaci te ribe. Kako su to ipak najmlađi, odlučili su se izrađivati te motive prije klimatskih promjena kada je sve bilo ”lijepo i veselo”.

Nakon toga smo se bacili na praktični dio, gdje su naši najmlađi pokušavali sprovesti u djelo svoju maštu.

Radionicu u Osnovnoj školi u Juršićima vodila je naša članica Linda Kliman.

Pročitajte njezin osvrt na radionicu:

Radionica je održana ujutro u osnovnoj školi u malenom mjestu nedaleko od Pule – Juršići.

Na radionici je sudjelovalo 10 učenika iz 6. i 7. razreda.

Baza radionice bila je izrada plošnih lutaka od papira koje mogu funkcionirati i kao pojednostavljene marionete, stolne ili čak štapne lutke. Cilj je bio pokazati kako od jednostavnog materijala možemo stvoriti jedan mali papirnati lutkarski život, te također stvoriti nešto što jednog dana možemo lako reciklirati a druge dijelove možda i ponovno iskoristiti te tako čuvati naš okoliš.

Iako je likovna tema bila godišnja doba i vremenske promjene koje ona nose, veliki entuzijazam i skiciranje je kod polaznika urodilo više životinjskim carstvom nego “klimom”. Ali ja bi svejedno rekla kako je bilo uspješno jer su čak i oni koji su bili skeptični na početku, na kraju radionice tražili da ostanemo još malo raditi te molili profesora likovnog da nastave rad na svojim 2D prijateljima. Neki su se čak raspitivali o lutkarskom zvanju!

Radionice u dva vrtića u Požegi vodila je naša članica Marijana Matoković.

Pročitajte njezin osvrt na radionicu:

21.3.2024. održane su dvije radionice izrade štapnih lutaka te animacije u dva vrtića u Požegi u trajanju po 90 min. Oba vrtića ulaze pod Gradski vrtić Požega. Zajedno je sudjelovalo 32 polaznika (u prvom 13 a u drugom 19 polaznika). Prvi dio radionice uključivao je izradu lutaka, uređivanje, smišljanje imena. Te potom učenje osnova animacije te smišljanje improvizacijskih scena na temu utjecaja sunčeve energije na otapanje leda i utjecaj na mora i šume. U nekim dijelovima priključile su se i voditeljice grupa u izradi i smišljanju ideja.“

Radionicu u osnovnoj školi u Dugopolju vodio je naš član Stipe Gugić.

Pročitajte njegov osvrt na radionicu:

Radionica je održana u OŠ Dugopolje, a sudjelovao je 18 polaznika odnosno jedan razred. Prvi dio radionice smo se bavili uvodom u lutkarstvo i osnovama animacije, igrama koje potiču razvijanje mašte, kreativnosti i stvaranju priče. Upoznali smo se s više lutkarskih tehnika pa su polaznici sami odlučili kakvu će vrst lutke izrađivati. Drugi dio radionice je dakle bio izrada lutaka. Većinski su polaznici odabrali zijevalice, ali bilo je tu i štapnih lutaka, marioneta itd. Vremenski okvir radionice je bio unutar tri školska sata. Bavili smo se temom klime i klimatskih promjena. Pa iako je tema osnovnoškolcima bila podosta apstraktna dobili smo oblake koji plaču, zijevalice koje usred ljeta zatekne snijeg na plaži, krokodile koji nemaju više gdje stanovati i slično…

Radionicu u Dječjem vrtiću Potočić u Belajskim poljicama vodio je naš član Vanja Gvozdić.

Pročitajte njegov osvrt na radionicu:

Na Svjetski dan lutkarstva održao sam radionicu izrade lutaka i osnove animacije u Dječjem vrtiću Potočić u Belajskim poljicama. Sudjelovalo je 20ak djece iz jedne grupe. Učili smo kako se izrađuju lutke od vrećica za zamrzavanje i vreća za smeće. Djeca su izradila razne ribice i druga vodena bića kojima su dodijelili imena i onda smo se bavili animacijom kako ribice plivaju, kako pričaju. Za kraj radionice izradili smo oči koje smo stavljali na ruke i onda su djeca otpjevala pjesmicu uz pomoć svoj ručnih lutaka.“

mydx