Nagrade 18. Vukovarskog lutkarskog proljeća

vrijeme: 18.03.2013.
mjesto: Vukovar

Na 18. vukovarskom lutkarskom proljeću, koje se od 18. do 23. ožujka održava u gradovima i općinama Vukovarsko-srijemske županije, u ponedjeljak su na prigodnoj svečanosti u Ružičkinoj kući uručene ovogodišnje nagrade manifestacije.

Povelja i i nagrada za životno djelo za doprinos umjetnosti lutkarstva dodijeljena je vinkovačkom redatelju, dramaturgu i producentu i idejnom pokretaču Vukovarskog lutkarskog proljeća Himzi Nuhanoviću, dok je prvakinji Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke Almiri Štifanić uručena povelja i nagrada za životno djelo za doprinos glumačkoj umjetnosti lutkarstva.

Prisjetivši se početaka Vukovarskog lutkarskog proljeća, koje je pokrenuto 1996. godine pod nazivom Lutkarsko proljeće u Vukovarsko-srijemskoj županiji, idejni začetnik te manifesatcije Himzo Nuhanović istaknuo je neizmjerno zadovoljstvo što, kako je naveo, već 18 godina više od 20.000 vukovarsko-srijemske djece godišnje ima prigodu pogledati najbolje hrvatske lutkarske predstave.

“To strašno puno znači. Mnogima od te djece to je prvi susret s kazalištem. Kroz lutkarsko proljeće pokušavamo djecu i socijalizirati i usaditi im ljubav prema lijepoj umjetnosti te od njih, kada odrastu, stvoriti ljubitelje i “odraslog” kazališta”, kazao je Nuhanović.

Zahvalivši na povelji i nagradi za životno djelo, Almira Štifanić, koja se lutkarstvom bavi već više od 30 godina, istaknula je kako se još uvijek, kao lutkar, osjeća mladom.

“Lutke imaju tu moć da daju mogućnost glumcima, da bez obzira na životnu dob, mogu igrati cijeli repertoar”, kazala je Štifanić koja je za svoj glumački rad u lutkarstvu do sada dobila niz nagrada i priznanja.

Predsjednik Hrvatskog centra UNIME Zvonko Festini istaknuo je kako se, zahvaljujući Vukovarskom lutkarskom proljeću, središte hrvatskog lutkarstva posljednjih godina iz Dalmacije i Zagreba premjestilo u istočnu Slavoniju.

“Čak je i Festival glumca, koji se također održava u ovoj županiji, uveo nagradu ‘Nevenka Filipović’ za najbolje lutkarsko ostvarenje, osim toga na osječkoj Umjetničkoj akademiji djeluje prva i jedina lutkarska akademija”, kazao je Festini dodajući kako je 1990. godine u Hrvatskoj djelovalo svega pet lutkarskih javnih gradskih kazališta, a danas čak 11 profesionalnih lutkarskih kazališta, družina ili scena.

“Sretan sam da ćemo ovu godinu obilježiti s dva nova lutkarska kazališta, “Zorinim domom” iz Karlovca i Kazalištem lutaka u Šibeniku, što me posebno raduje jer je riječ o prvom festivalskom lutkarskom gradu ne samo u Hrvatskoj već i u regiji”, naveo je Festini.

Na 18. vukovarskom lutkarskom proljeću nastupit će 15 lutkarskih kazališta iz Hrvatske, BiH i Srbije koja će u gradovima Vukovarsko-srijemske županije Vukovaru, Vinkovcima, Županji i Iloku te općinama i Orašju (BiH) odigrati ukupno 97 lutkarskih predstava. Osim lutkarskih predstava, održat će se izložba Tvornice lutaka Zagreb, radionice za profesore predmetne nastave s temom “Dramski odgoj i metoda nastanka kazališne predstave za djecu i mlade”, kao i seminar za učitelje razredne nastave i odgajatelje s temom “Lutka-lik iz odabrane bajke – kreiranje, oblikovanje i izrada”. (Hina)

mydx