Obilježavanje Svjetskog dana lutkarstva na Umjetničkoj akademiji u Osijeku

Povodom Svjetskog dana lutkarstva na UAOS je na tri mjesta (u upravnoj zgradi i u dvije nastavne zgrade) izvješen plakat koji je pripremio i tiskao Hrvatski centar UNIMA, a na kojemu na 25 jezika piše „Sretan Svjetski dan lutkarstva“.

U subotu 21. ožujka 2015. u svečanoj dvorani UAOS održan je prigodni program. Obilježavanje je započelo tradicionalnim čitanjem međunarodne poruke (koju je uputio Behrooz Gharibpour iz Irana), čitanjem hrvatske poruke (koju je uputila prof. dr. sc. Antonija Bogner-Šaban), a potom su se prisutni uz nekoliko prigodnih riječi zauvijek oprostili od velikog lutkarskog redatelja Josefa Krofte.

Središnji događaj ovogodišnjeg obilježavanja bila je projekcija prvog hrvatskog srednjometražnog lutkarskog filma „Jan putuje“ autorice Katarine Arbanas (asistentice na Odsjeku za kazališnu umjetnost UAOS). Glavni je junak ovoga poetičnoga filma, namijenjenoga mladima i odraslima, marioneta Jan, koji putuje kroz život u potrazi za samospoznajom i slobodom. Redateljica Katarina Arbanas, koja je scenarij napisala po motivima alegorijske kratke priče Viktora Wolfa, u filmu i animira lutku Jana. Uz nju nastupa Teresa Arenas Salas kao glumica te Peđa Gvozdić kao narator. Glazbu potpisuje Bika Blasko, a montažu Ognjen Jovanović.

mydx