Stiže nam 52. PIF

52. PIF – Međunarodni festival kazališta lutaka traje od 13. do 19. rujna 2019.

Pogledajte program, pročitajte uvodni tekst Livije Kroflin, urednice službenog programa i uživajte!

PIF ili O životu

Posljednjih godina svjedoci smo neobične pojave: ljudi dolaze do zaključka da su (možda ipak) smrtni. Zapanjujuća spoznaja! Još donedavno o tome nisu imali pojma. Naime, ono što su stoljećima znali, pa su se s time znali i nositi, moderno je doba izbrisalo. Ne govòrimo o tome, pa se neće ni dogoditi! Kupujmo vječnomladitis proizvode, mažimo se vječnoljepotis kremom, nemojmo ni o čemu misliti… i živjet ćemo sretno i vječno. Ako bi se koje kazalište drznulo postaviti predstavu za djecu u kojoj se govori o onoj pojavi na s, učiteljice na nju ne bi vodile djecu. Željele su ih sačuvati od života. (Ima ih i danas takvih. Ne znam što doma kažu djetetu kad baka umre. Da je skoknula do kioska po cigarete i nikad se više nije vratila?) I sada, gle čuda, tema smrti sve više ulazi u dječja kazališta. Ali nije to više ona gospođa Kosturka s kosom u ruci, kojom kosi sve koji joj se nađu na putu. Sada je ona prijateljica, sestra naša tjelesna Smrt, kako joj je nježno tepao sveti Franjo.
PIF se s njome sprijateljio 2015. godine u mnogonagrađivanoj predstavi Patka, Smrt i tulipan, u kojoj se Patka radosno igrala sa svojom prijateljicom Smrti, i nakon koje su odrasli izlazili u suzama, a djeca nasmiješena i sretna. Ove godine mali medvjed, tužan zbog djedove smrti, a poučen majčinom rečenicom da je djed sada u nebu za medvjede, kreće u potragu za tim nebom. Dječakov zamorac sve je slabiji i bolesniji; uskoro će… otići na kiosk po cigarete i više se neće vratiti (iako se ljubljanska predstava zove Do viđenja). Jakov Neustrašivi pokušat će se neustrašivo boriti protiv gospođe s mrtvačkom glavom ne želeći joj prepustiti svoju baku, da bi na kraju shvatio koliko je ona važna za – život.
Ovogodišnje predstave bave se i drugim važnim temama. Govore o komadiću koji nedostaje krugu da bude potpun; o ljubavi, vjenčanju, otmici i potrazi za nevjestom (u ruskoj priči smještenoj u iransko okruženje), o požudi, strasti i manipulaciji, koji će rezultirati prorokovom glavom na pladnju; o staroj vjetrenjači koja je sve dala ljudima da bi je oni zauzvrat spalili i na njezinu mjestu izgradili novu; o malom rakunu koji će pobijediti veliki strah; o zbližavanju, prijateljevanju i rastanku do ponovnog viđenja. Osim temama, kazalište lutaka svjedoči svoju životnost, živahnost, svježinu, dinamičnost i inovativnost i načinom prikazivanja. Teatro delle Briciole donosi, njihovim riječima, s kojima se ne možemo ne složiti, novu viziju svijeta i kazališta te svoju priču pripovijeda neodoljivim spojem ritma, animacije, zvuka, slika, lutaka i predmeta koji poput kokica iskaču iz stranica nekih malo drukčijih slikovnica. U mariborskoj Snježnoj kraljici animirane su ne samo lutke nego, još više, i zvuk, a izraelska Izmišljena priča ispričana je s pomoću lutaka, vune, pokreta i – dviju suknji. A tu je i prostorna novost: prvi put na PIF-u jedna će predstava (Seansa Bulgakov) biti odigrana u tunelu. (Usred svjetla, nadamo se.)
Petak 13. rujna, sretan dan, označit će početak novoga, sretnog PIF-a, koji će živjeti vječno. Jer o onoj drugoj mogućnosti nećemo govoriti, pa se neće ni dogoditi.

izv. prof dr. sc. Livija Kroflin, urednica službenog programa

mydx