Svjetski dan lutkarstva – 21. ožujak

Slogan ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana lutkarstva je “Zajedno stvaramo pokret!”

HRVATSKA PORUKA ZA SVJETSKI DAN LUTKARSTVA 21.03.2018.

SVJETSKA PORUKA ZA SVJETSKI DAN LUTKARSTVA 21.03.2018.

Na Svjetski dan lutkarstva sva će lutkarska kazališta prije početka svake predstave pročitati međunarodnu i hrvatsku poruku. ( u prilogu)  Pisac ovogodišnje poruke je Werewere-Liking Gnepo. Ova multidisciplinarna Kamerunska umjetnica autorica je tridesetak izdanih knjiga, dramaturginja,lutkarica te redateljica brojnih cjelovitih kazališnih spektakla.

Hrvatsku poruku napisala je Teodora Vigato. Radi na Sveučilištu u Zadru na Odjelu za izobrazbu učitelja i odgojitelja i predaje Lutkarstvo i scensku kulturu, Medijsku kulturu te Stariju hrvatsku književnost. Objavila je brojne radove iz teorije i povijesti lutkarstva te obradila različite teatrološke teme iz starije hrvatske književnosti. Svoja promišljanja o kazalištu lutaka objedinila je u knjigama Svi zadarski ginjoli i Mile Gatara i zadarsko lutkarstvo.

U  Osijeku povodom Svjetskog dana lutkarstva   u utorak 20.03.2018. u 17 sati u UAOS-u (svečana dvorana) održati će se  predstavljanje knjige Aloisa Tománeka Vrste lutaka (izdavači: Hrvatski centar UNIMA, Matica hrvatska, ogranak Osijek; UAOS).

The UNIMA CROATIA Message for World Puppetry Day

mydx