Uspješno predstavljanje Hrvatske na 21. kongresu i festivalu UNIMA-e (Chengdu, Kina)

21. UNIMA kongres i Svjetski lutkarski festival održan je od 26. svibnja do 5. lipnja u Chengdu, Kina. Od 1920. godine, kada je utemeljena UNIMA u Pragu, kongresi se održavaju svake četiri godine diljem svijeta (moramo spomenuti da je i Hrvatska, odnosno Rijeka i Opatija ugostila kongres UNIME).

Na 20-tom kongresu održanom u Perthu, Australija izabran je glavni grad provincije Sečuan, Chengdu kao domaćin ovogodišnjeg kongresa koji je administrativno, povijesno, financijsko, prometno i kulturno središte provincije sa gotovo 8 milijuna stanovnika i poviješću duljom od 2300 godina te dom nacionalnog simbola Kine – pande. U okviru Svjetskog lutkarskog festivala sudjelovalo je 65 kazališta iz 45 zemalja s pet kontinenata, te 36 kazališta iz Kine koji su odigrali više od 700 predstava u 31 scenskom prostoru (Hrvatsku je predstavljalo Gradsko kazalište lutaka iz Rijeke s predstavom „Slavuj“). Osim predstava održani su brojni seminari i okrugli stolovi te posjeti znamenitostima Chengdua.

Delegacija Hrvatskoga centra UNIMA sudjelovala je u radu 21. svjetskog kongresa UNIMA-e, na kojemu je sudjelovalo oko 108 delegata iz cijeloga svijeta. Hrvatska je delegacija brojila tri članice: Livija Kroflin (glavna tajnica Hrvatskoga centra UNIMA i članica svjetske Egzekutive, iz Zagreba), Jasminka Mesarić (međunarodna vijećnica i kandidatkinja za novu Egzekutivu, iz Osijeka) i Iris Pavić-Tumpa (članica Upravnog odbora Hrvatskoga centra UNIMA, iz Zadra). Prije početka Kongresa (28. svibnja) održan je sastanak međunarodnoga Izvršnog odbora (Egzekutive), u kojem je aktivno sudjelovala Livija Kroflin, kao članica toga najvišeg tijela međunarodne UNIMA-e. Kongres se održavao sljedećih pet dana (29., 30. i 31. svibnja te 1. i 2. lipnja), svaki dan od 9 do 13.30 sati. U popodnevnim i večernjim satima sudionici Kongresa pratili su predstave festivala.

Organizatori su priredili nekoliko prijama i susreta s visokim dužnosnicima grada i provincije. Dana 29. svibnja održano je otvorenje festivala u još jednom gradu – Nanchongu – također na vrlo visokoj razini.

Na Kongresu je hrvatska delegacija podnijela izvještaj o radu Hrvatskoga centra UNIMA. Livija Kroflin, kao predsjednica komisije “Lutka u obrazovanju, razvoju i terapiji”, podnijela je izvještaj o dosadašnjem radu Komisije te predstavila knjigu The Power of the Puppet, koju je izdala spomenuta komisija u suradnji s Hrvatskim centrom UNIMA. Izabrano je novo vodstvo svjetske UNIMA-e. Predsjednik Dadi Pudumjee iz Indije i glavni tajnik Jacques Trudeau iz Kanade ponovno su izabrani. Sudionici Kongresa izglasali su održavanje sljedećeg kongresa 2016. godine u Tolosi (Španjolska). Raspravljalo se i o mnogim drugim tekućim pitanjima svjetske UNIMA-e u kojima su sudjelovale i predstavnice HC UNIMA.

mydx