Ususret 17. reviji lutkarskih kazališta

Već sedamnaestu godinu zaredom prvi tjedan mjeseca studenog grad Rijeku okupiraju lutke i njihovi lutkari. U organizaciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka, pod pokroviteljstvom Grada Rijeke te uz generalnog sponzora Ledo, od 4. do 13. studenog u Rijeku će se sjatiti čak 13 gostujućih lutkarskih i dječjih kazališta iz Litve, Bugarske, Slovenije, Srbije i Hrvatske. Svečano otvaranje održat će se 5. studenog u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku uz otvaranje neobične izložbe “Čuvarica muha i prijatelji” autora Saše Jantoleka i neverbalnu lutkarsku predstavu za sve uzraste “Prema suncu” kazališta iz Kaunasa iz Litve.

Tijekom deset lutkarskih dana družit ćemo se s Malom sirenom, Profesorom Baltazarom, Čarobnjakom iz Oza, Bratcom Jaglencem i sestricom Rutvicom, Kozlinima, Ljepoticom i zvijeri i mnogim drugim čarobnim i bajkovitim likovima iz znanih nam i neznanih priča. Naši gledatelji imat će prilike upoznati se i s egzotičnom etiopskom pričom “Vjetar Kimbunga”, jakutskom narodnom bajkom “Kako se vjetar spustio među ljude” i vidjeti Andersenovo “Kresivo” u izvedbi maestralne lutkarice iz Bugarske. Po prvi puta na riječkoj Reviji predstavit će se i lutkarska kazališta iz Niša i Zrenjenina, uz već stalne prijatelje iz Ljubljane i gotovo svih hrvatskih gradova koji njeguju lutkarstvo. Kao što kaže Jasen Boko “Mudre se stvari uče iz basne”, a basne se gledaju u lutkarskom kazalištu. I zato vas u kazalištu čekamo da se zajedno smijemo, ali i da zajedno postanemo mudriji!

Rezervacija i prodaja ulaznica u slobodnoj prodaji počinje 20. listopada (propaganda@gkl-rijeka.hrpropaganda@gkl-rijeka.hr, gradsko-kazaliste-lutaka@ri.t-com.hrgradsko-kazaliste-lutaka@ri.t-com.hr).

mydx