Vukovarsko ljutkarsko proljeće od 18. do 23. ožujka

vrijeme: 18.03.2013. – 23.03.2013.
mjesto: Vukovarsko-srijemska županija
organizator: Kazališna družina “Asser Savus”

Na 18. vukovarskom lutkarskom proljeću od 18. do 23. ožujka nastupit će 15 lutkarskih kazališta s ukupno 96 predstava, najavljeno je iz Kazališne družine ‘Asser Savus’ iz Vinkovaca.

Predstave će se održati u gradovima Vukovaru, Vinkovcima, Županji i Iloku te općinama Babina Greda, Lovas, Stari Mikanovci, Nuštar, Bošnjaci, Drenovci, Slakovci Jarmina te u Orašju (BiH), a uz hrvatska kazališta nastupit će i kazališta iz Mostara (BiH) i Novog Sada (Srbija).

Kazalište-domaćin ovogodišnjega Vukovarskog lutkarskog proljeća je Tvornica lutaka Zagreb, koja će nastupiti s predstavom “Baltazar”. Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku dolazi s predstavom “Pale sam na svijetu”, Gradsko kazalište lutaka Rijeka s “Palačinkom mog života”, Zagrebačko kazalište lutaka s predstavom “Postolar i vrag”, a Kazalište “Zorin dom”, Karlovac s “Najboljim prijateljima”, dok će Kazalište Virovitica odigrati “Telefonske priče”.

Gradsko kazalište lutaka Split predstavit će se s predstavom “Kako se vjetar spustio među ljude”, Teatar “Don Hihot” iz Ivanić Grada odigrat će “Zecmen”, a Dječje kazalište “Pinklec” iz Čakovca “A tko si ti”. Scena Marin Hrvatskog doma u Vukovaru izvest će predstavu “Jona, jesi li shvatio?”, kazalište “Licem u lice” iz Splita “Ajme meni što ću sad?”, a Kazalište Ivane Brlić Mažuranić iz Slavonskog Broda “Snježnu kraljicu”. Lutkarsko kazalište Mostar nastupit će s predstavom “Tobia”, “Pierre Vally Teatar” iz Zagreba s predstavom “Medo protiv gospodina ‘Ne može’ i gospodina ‘To nije u redu'”, a Teatar 34 iz Novoga Sada s predstavom “Izgubljeni u bajci”.

Osim lutkarskih predstava održat će se izložba domaćina Tvornice lutaka Zagreb, radionice za profesore predmetne nastave s temom “Dramski odgoj i metoda nastanka kazališne predstave za djecu i mlade”, te seminar za učitelje razredne nastave i odgajatelje s temom “Lutka-lik iz odabrane bajke-kreiranje, oblikovanje i izrada” koji će voditi edukatori Maja Sviben, Danijela Totić, Silva Kašuba-Katunar i Maja Vojković.

Povelja i nagrada za životno djelo za doprinos umjetnosti lutkarstva bit će dodijeljena redatelju Himzi Nuhanoviću iz Vinkovaca, utemeljitelju Vukovarskog lutkarskog proljeća, a Povelja i nagrada za životno djelo za doprinos glumačkoj umjetnosti lutkarstva prvakinji Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke Almiri Štifanić.

Svečanost otvorenja 18. vukovarskog lutkarskog proljeća održat će se 18. ožujka u Županji, u 12 sati. Tom će prigodom u dvorani “Mladost” biti izvedena predstava “Baltazar” Tvornice lutaka Zagreb. Istoga dana u 20 sati u Ružičkinoj kući u Vukovaru upriličit će se svečanost dodjele povelja i nagrada za životno djelo.

Vukovarsko lutarsko proljeće osnovano je 1996. godine pod nazivom Lutkarsko proljeće u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a od 1999. godine postoji pod sadašnjim nazivom. Organizator manifestacije je Kazališna družina “Asser Savus” iz Vinkovaca koja je i producent. (Hina)

mydx