GKL Rijeka: Premijera “Kraljevne i klauna” 19. rujna 2013.

Na pozornici Gradskog kazališta lutaka Rijeka upravo se održava generalna proba predstave “Kraljevna i klaun”, a u pauzi su autorska ekipa i glumci podijelili svoja iskustva o radu na predstavi s novinarima.

Predstava je originalno postavljena još 1996. godine, a zbog uspjeha kojeg je kod publike tada postigla te zbog aktualne tematike kojom se bavi, vraća se osvježena i obnovljena pod svjetla pozornice. Predstavu je režirao Aleksander Maksymiak, poljski sveučilišni profesor, a Serđo Dlačić ju je prema njegovom konceptu obnovio i modernizirao. Lutke su kreirale Teresa Mak, Jerzy Makowiecki i Iwona Makowiecka, a obnovljene su u lutkarskoj radionici GKL Rijeka. Za obnovu predstave potpuno novu, originalnu glazbu skladao je nagrađivani Igor Karlić, rasvjetu oblikovao Sanjin Seršić, a vizualni identitet plakata i programske knjižice kreirala Tamara Travaš. U predstavi sudjeluje veći dio ansambla Kazališta, Almira Štifanić, Zlatko Vicić, Dina Đuka, Božena Delaš, Alex Đaković i novi glumac u ansamblu, Goran Zelić.

“Kraljevna i klaun” progovara o suparništvu, ljubavi, prijateljstvu i suradnji i u sebi nosi dah optimizma koji je u svim teškim vremenima uvijek i svakome potreban.

Predstava je namijenjena vrtićkom i ranijem školskom uzrastu, a kako lutkarstvo uvijek višestruko komunicira sa svojim publikom, i ona starija publika neće biti zakinuta.

Povodom svečane obnove u atriju kazališta postavljena je i izložba fotografija predstave iz 1996. autora Ivana Fabijana te obnovljene predstave autora Petra Fabijana.

Predstava će premijerno biti izvedena 19. rujna i 20. rujna u 18:00.

mydx