NAGRADE I OBRAZLOŽENJA NAGRADA 26. SLUK-a

NAGRADA ZA NAJBOLJU PREDSTAVU U CJELINI IDE PREDSTAVI „KARLSON S KROVA“ KAZALIŠTA LUTAKA ZADAR.

Na upravo završenom SLUK-u koji se održao u Zadru od 01-04.06.2017 dodjeljene su nagrade. Žiri u sastavu: Jasminka Mesarić – predsjednica, Robert Raponja, Olga Vujović dodijelio je nagrade u više kategorija.

Nakon što je dramaturginja Ana Prolić izabrala osam predstava za natjecateljski dio programa ovogodišnjeg, 26.Susreta lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske i nakon što je iz tehničkih razloga došlo do promjene u predloženom programu, stručni žiri je odgledao sve predstave i odlučio o nagradama kako slijedi:

  1. Kostimom koji nije samo odjeća već vrlo značajan doprinos u oblikovanju karaktera i životnim promjenama glavnog lika Veljka, Dunja Vuković ponudila je novo poimanje kostima u lutkarskom promišljanju predstave.

NAGRADA ZA  NAJBOLJU KOSTIMOGRAFIJU DODJELJUJE SE DUNJI VUKOVIĆ ZA PREDSTAVU „S RAZLOGOM“ U IZVEDBI KAZALIŠNE DRUŽINE PINKLEC U KOPRODUKCIJI S LOFTOM.

  1. Originalna glazba Igora Karlića otvara začudne svjetove čovjekove nutrine, uspostavlja sklad i daje posebnost scenskom zbivanju u predstavi „Nevidljiva“.

NAGRADA ZA NAJBOLJU GLAZBU DODJELJUJE SE IGORU KARLIĆU ZA GLAZBU U PREDSTAVI „NEVIDLJIVA“, KAZALIŠTA VIROVITICA I KAZALIŠTA LUTAKA ZADAR

  1. Oblikovanjem svjetla, a još više mraka Tamara Kučinović i Lucijan Roki izazivaju strepnju kod publike za sudbine glavnih junaka. Bogata igra svjetlosnih efekata označava redateljsku koncepciju Nikole Zavišića, te uz  podršku cijelog ansambla  koji su nevidljivo-vidljivi u tako oblikovanom svijetu rasvjeta postaje upečatljiv dio predstave.

NAGRADU ZA OBLIKOVANJE SVJETLA DOBIVAJU TAMARA KUČINOVIĆ I LUCIJAN ROKI  ZA PREDSTAVU „UKRADENO SUNCE“ U IZVEDBI GRADSKOG KAZALIŠTA LUTAKA SPLIT  I NIKOLA ZAVIŠIĆ ZA PREDSTAVU „NEVIDLJIVA“ KAZALIŠTA VIROVITICA I KAZALIŠTA LUTAKA ZADAR .

 4.Prijenos iz jednog medija u drugi, iz dva D u tri D ne mora biti uvijek uspješan. No prijelaz iz slikovnice u lutkarsku kazališnu predstavu uspjelo je Draženu Jerabeku.

NAGRADU ZA NAJBOLJU KREACIJU LUTAKA I MASKI DOBIVA DRAŽEN JERABEK ZA PREDSTAVU „NIJE ME STRAH“ U IZVEDBI DJEČJEG KAZALIŠTA BRANKA MIHALJEVIĆA U OSIJEKU.

  1. Korištenjem prirodnih materijala, te povezivanjem konkretnog i metaforičnog, scenografkinja Alena Pavlović oblikovala je autentičan scenski svijet šume.

NAGRADA ZA NAJBOLJU SCENOGRAFIJU DODJELJUJE SE ALENI PAVLOVIĆ ZA PREDSTAVU“ UKRADENO SUNCE“ GRADSKOG KAZALIŠTA LUTAKA SPLIT.

 6.Toplo, duhovito, iskričavo, dirljivo samo su neki od pridjeva koji su nam se nametali dok smo gledali predstavu „Male priče o nestašnoj Sonji“, koju je prema motivima ruske priče Andreja Usačeva adaptirala i dramatizirala Ljudmila Fedorova. Ova priča o ljubavi i prijateljstvu između psa i čovjeka ispričana scenskim vokabularom ansambla Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca nikoga ne će ostaviti ravnodušnim stoga

NAGRADU ZA NAJBOLJU ADAPTACIJU TEKSTA DODJELJUJEMO LJUDMILI FEDOROVOJ

  1. Iako vrlo mlad Dominik Karakašić svom liku najboljeg, nevidljivog, izmaštanog prijatelja usamljenom Mališanu dao je toplinu, mudrost, lakoću animacije, glumačke interpretacije kojom i gledateljima postaje bliski prijatelj.

I zato NAGRADU ZA NAJBOLJU GLUMU-ANIMACIJU DODJELJUJEMO DOMINIKU KARAKAŠIĆU ZA ULOGU KARLSONU U PREDSTAVI KAZALIŠTA LUTAKA ZADAR „KARLSON S KROVA“

 

  1. Svakom porom svoga bića glavni protagonist predstave Male priče o nestašnoj Sonji zrcali sa scene za iskrenu zabrinutost za svoju nestalu ,nestašnu kujicu Sonju.Potraga za Sonjom u interptretaciji Giullia Settima dobija bogato i sadržajno značenje. Giullio zadivljuje, kako vještinom animacije tako i sposobnošću glumačke interpretacije.

Stoga, za dvostruku ulogu psa i čovjeka, glumca i animatora jednom nagradom nagrađujemo NAJBOLJU GLUMU-ANIMACIJU GIULLIA SETTIMA U PREDSTAVI „MALE PRIČE O NESTAŠNOJ SONJI“, GRADSKOG KAZALIŠTA ZORIN DOM IZ KARLOVCA.

 9.Otevši se kontroli žiri se odlučio dodjeliti i treću nagradu u ovoj kategoriji, i to s razlogom.

NAGRADU ZA NAJBOLJU GLUMU-ANIMACIJU DODJELJUJEMO MARIJU JAKŠIĆU, PETRU ATANASOSKOM I BRUNU KONTRECU ZA ULOGU VELJKA U PREDSTAVI“ S RAZLOGOM“ KAZALIŠNE DRUŽINE PINKLEC I LOFT-a

 10.Kristina Fančović je svojom postojanošću, prisutnošću i scenskom uvjerljivošću pokazala ljudsku dimenziju životinjskog lika i govora bez artikuliranih rječi.

NAGRADU ZA NAJBOLJU ANIMACIJU-GLUMU (ženska uloga) DOBIVA KRISTINA FANČOVIĆ ZA ULOGU MAČKA U PREDSTAVI „NIJE ME STRAH“ U IZVEDBI DJEČJEG KAZALIŠTA BRANKA MIHALJEVIĆA U OSIJEKU

  1. Najvjerojatnije je glumcu najteže unijeti svježinu i upečatljivost u ulogu koja je prije toga nebrojeno puta interpretirana u različitim verzijama. Da je moguće biti nova, drugačija, a opet vjerna očekivanom predlošku uvjerila nas je Andrea Špindel svojom izvedbom Pipi u predstavi „Pipi Duga Čarapa“.

Stoga NAGRADU ZA NAJBOLJU ANIMACIJU-GLUMU DOBIVA ANDREA ŠPINDEL ZA ULOGU PIPI U PREDSTAVI“ PIPI DUGA ČARAPA“, GRADSKOG KAZALIŠTA LUTAKA RIJEKA.

  1. Posebno priznanje 26.SLUKA dodjeljuje se glumici Kazališta lutaka Zadar, Sanji Zalović za suradnju pri animaciji likova koji bez nje ne bi tako sjajno scenski funkcionirali (Mališan, Karlson, pas, lopov), a u predstavi „Karlson s krova“.

 13.Postići jednostavnost najveće je umijeće, a biti redateljski konkretan, omogućiti glumcima da budu uvjerljivi, igrivi i emotivni, atributi su vrsne režije, koja u svakom svom segmentu

afirmira priču i potiče vrhunske estetske vrijednosti.

Sve navedeno s lakoćom je uspjela postići Ljudmila Fedorova režirajući predstavu „Karlson s krova“ u izvedbi Kazališta lutaka Zadar, stoga NAGRADU ZA NAJBOLJU REŽIJU DOBIVA LJUDMILA FEDOROVA

NAGRADU ZA NAJBOLJU PREDSTAVU U CJELINI PREDSTAVI „KARLSON S KROVA“ KAZALIŠTA LUTAKA ZADAR.

14.Nagrada za najbolju predstavu u cjelini ide onom kazalištu koje je spremno prepoznati potrebu za novim, inspirativnim tekstovima, odabrati autorsku ekipu koja je sposobna osmisliti  lutkarsku dramatizaciju i preobrazbu likova u lutkarski medij, te omogućiti svojem ansamblu da do maksimuma razvije vlastitu kreativnost.Uvažavajući navedene elemente žiri dodjeljuje

  15.Zahvaljujući predstavama u kojima je likovnost bila izuzetno dobro osmišljena nije bilo lako donijeti odluku kojoj predstavi dodjeliti Nagradu “Branko Stojaković” za ukupnu likovnost predstave. Neustrašivi članovi žirija odlučili su nagradom Branko Stojaković ovjenčati predstavu „NIJE ME STRAH“.

NAGRADE DJEČJEG ŽIRIJA

Bodovanjem svakog segmenta predstave dječji žiri u sastavu  Ana Ivković, Lucija Marcelić, Tonka Marfat, Iva Prgić i Luka Nešović donio je odluku da Nagrada dječjeg prosudbenog odbora 26-og SLUKA u Zadru dobiva predstava „Karlson s krova“.

OBRAZLOŽENJE:

-Uigranost i lakoća animacije i glume čitavog ansambla

– Priča je tekla glatko bez zastoja i padova u intepretaciji

– Animacija koja lutki daje karakter

– Dosljednost u intepretiranju likova na sceni

– Predstava je namjenjena za svaku dob

– Humor predstave je dignut na višu razinu

– Domišljatost kroz lutkarsku i glumačku igru primjer toga su dvije lutkice lopova koji vrlo domišljato rješavaju situaciju ulaska dvoje glumaca u dimnjak

– Usklađenost živih glumaca i lutaka na sceni

– Glazba i songovi su u funkciji predstave

– Scenografija je više funkcionalna

– Visoka razina dinamičnosti kroz cijelu predstavu

– Izražen scenski pokret

mydx