SASTANAK EGZEKUTIVE U LISABONU

Livija Kroflin, međunarodna vijećnica, članica Izvršnog odbora (Egzekutive) svjetske UNIMA-e i predsjednica međunarodne komisije „Lutka u obrazovanju, razvoju i terapiji“, sudjelovala je u radu Egzekutive na sastancima koji su se održavali od 24. do 27. listopada 2017. u Lisabonu. Domaćin je bio lisabonski lutkarski muzej Museu da Marioneta, koji su pozorno i s divljenjem razgledali svi prisutni.

Novoizabrana glavna tajnica Idoya Otegui podnijela je izvješće o dosadašnjem radu i s mnogo entuzijazma predstavila buduće projekte, kao što su to učinili i predsjednici pojedinih komisija. Jedna od bitnih novosti jest da je Svjetska enciklopedija lutkarstva nedavno objavljena na internetu (wepa.unima.org), i to na tri jezika: engleskom, francuskom i španjolskom.

Budući da se i svjetska UNIMA suočava s problemom smanjivanja dotacija, cijeni se svaki doprinos nacionalnih centara. Hrvatski centar UNIMA, istaknula je Livija Kroflin, značajno je pridonio radu svjetske UNIMA-e i njezine međunarodne komisije „Lutka u obrazovanju, razvoju i terapiji“. Članovi komisije bili su gosti Kazališta lutaka Zadar i Sveučilišta u Zadru, Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja, u sklopu 26. SLUK-a 2017. Održali su sastanak komisije i izložili svoje radove na stručnom skupu „Lutka je sve, sve je lutka! Učenje lutkom“.

mydx